Skåne Kebab Döner levererar kött till grossister och restauranger i hela Sverige men Livsmedelsverket kan i nuläget inte berätta vilka verksamheter som tillsammans mottagit sju ton förbjudet kebabkött.
– Men jag kan säga att det är verksamheter som finns i Malmö, Lund, Staffanstorp, Helsingborg, Sjöbo, Göteborg och Karlskrona, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket har också utfärdat ett så kallat RASFF.
– Vi har gått ut med ett meddelande om att det har sålts produkter som inte ska finnas på marknaden, säger Karin Cerenius.
RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed – är EU:s system för att snabbt kunna varna för livsmedel som är eller kan vara en risk för människors hälsa.
I samband med livsmedelskontroller i oktober konstaterades flera brister hos Skåne Kebab Döner i Malmö. Det fanns bland annat mögel intill kebaben och prover visade spår av bakterien listeria.
– Vi arbetar med att meddela de verksamheter som berörs av detta så att köttet återkallas så fort som möjligt, säger Karin Cerenius.
Miljöförvaltningen: ”Sälj inte köttet”
Eftersom kebabföretaget har kunder i Malmö har miljöförvaltningen i kommunen inlett ett samarbete med Livsmedelsverket.
– Vi väntar på information om vilka verksamheterna är här i Malmö och då kan vi agera så att köttet återkallas och förstörs, säger Arvid Nordland, avdelningschef på miljöförvaltningen i Malmö.
Finns det risk att denna kebab säljs just nu i Malmö?
– Det finns en risk för det ja.
Arvid Nordland menar också att man som verksamhet ska se över om man tagit emot kött från Skåne Kebab Döner efter den 25 oktober, när förbudet utfärdades.
– Det köttet ska återkallas och inte säljas, säger han.
Vd:n för Skåne Kebab Döner säger till SVT att han missförstått Livsmedelsverket beslut.
– Jag trodde att jag inte fick tillverka kebab. Jag förstod inte att jag inte fick sälja, säger han.
Uppdatering: Den 24 november upphävdes Livsmedelsverkets förbud och Skåne Kebab Döner får återigen sälja sitt kött.