• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Adoptionshundar för med sig nya smittor

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket slår nu larm om att nya sjukdomar och smittor kan föras in till Sverige via adoptioner av gatuhundar från Rumänien som blir allt vanligare.

Trots att kontrollerna ofta är hårda riskerar vi att få in parasiter och även rabiesvirus.

Gatuhundar utsätts för fler smittrisker än hundar här i Sverige, just för att smittorna sprids enklare i den miljö de lever i.

Hundadoptioner

– Det finns sjukdomar där som vi inte har i Sverige. Det är också problematiskt att man inte kan se på en gatuhund, ens om man gör veterinärundersökning, om den bär på de här sjukdomarna, säger Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverket.

I takt med att adoptionerna av gatuhundar ökar från flera delar av Europa har nu allt fler svenska djursjukhus rapporterat in nya smittor.

Upptäckt nya sjukdomar

I Malmö har infektionssjukdomen Leishmania som smittar via sandmyggor upptäckts. I Lund har man också med jämna mellanrum stött på nya sjukdomar.

– Det förekommer absolut att djur kommer in som man kan misstänka har blivit smittade utomlands, säger Kristina Rosenström, veterinär på Lunds djursjukhus. 

Maria har adopterat hundar från Rumänien via föreningen Dinas Ark. Hon fick hem en hund med ett nyopererat infekterat sår. Den blev undersökt hos veterinär i både Rumänien och Sverige men ingen kunde hitta det hon till slut fann.

– När jag började dra ut det här så såg jag att det inte var stygn, utan maskar. Vita maskar. Och då blev jag ännu mer förbannad, för vad är det för något? Där nerifrån?, säger Maria Johansson.

Masken blev sedan för gammal för analys hos veterinären, och det är just den här typen av händelser som Jordbruksverket menar är farliga.

– Det finns inget sätt att garanteras sig att den hund man köper är frisk. Fler hundar blir också mer sjuka av de hundar de bär på när de väl flyttas hit, säger Maria Cedersmyg.

– Det är en risk vi tar allihop, när vi rör oss i världen. Ökad migration, oavsett vilken individ det gäller, ger en ökad smittspridning, säger Karolina Svensson, ordförande på adoptionsföreningen Dinas Ark som tagit in runt 275 gatuhundar från Rumänien.

Idag måste alla hundar som förs in till Sverige vaccineras mot rabies.

Det här är en rabiessjuk hund och under en period har Jordbruksverket bland annat stoppat införsel av hund från Grekland och Slovakien, just på grund av rabiessmitta.

– Symptomen är ofta beteendeförändringar, och när man väl ser dem är det tyvärr dödlig utgång, säger Kristina Rosenström.

– Våra hundar är vaccinerade långt utöver vad Jordbruksverket  kräver för införsel av hund i Sverige, säger Karolina Svensson.

– Dock kan man redan riskera att vaccinera en hund som redan blivit infekterat, just för att symptomen inte framträtt än, säger Kristina Rosenström.

Kan bli kostsamt

Men trots att adopterade gatuhundar alltid måste bli godkända av veterinärer i landet de kommer ifrån har hundägare som vi pratat med fått hem sjuka hundar, som bland annat allvarlig kennelhosta.

Dessutom kan de bära med sig parasiter och de här bruna hundfästingarna som är svåra att bli av med.

– Det är ett problem för hundägaren som ofta inte förstår vad den får tas med förrän det är för sent, säger Maria Cedersmyg.

Leishmania kräver exempelvis livslång behandling som kostar mycket, något som hundägare inte räknat med när de adopterat en hund. Jordbruksverket avråder därför från att tänka med hjärtat vid hundköp.

– Vi skulle hellre se att man hjälper hundarna på plats, för det är det som är mest effektivt, säger Maria Cedersmyg.

Även Sydskånska Kennelklubben som utbildar hundägare är kritiska till hundadoptionera, just på grund av smittoriskerna.

– Att ta in adoptionshundar är som att försöka släcka en skogsbrand med en vattenflaska. Du hjälper inte hundarna där, du hjälper någon enstaka hund, säger klubbens vice ordförande Susanne Tell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundadoptioner

Mer i ämnet