Ahmad står i vit jacka och tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att ha fått jobb ser Ahmad Almoghrabi ljust på framtiden. Hör honom och andra röster från Gamlegården i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Ahmad bor i Sveriges fattigaste område – fick jobb: ”Kan se livet”

Publicerad

Gamlegården i Kristianstad är det område i hela Sverige där störst andel av befolkningen har svag ekonomi, enligt uppgifter från SCB. En som haft det svårt ekonomiskt men som nyligen fått jobb inom hemtjänsten är Ahmad Almoghrabi som bor med sin mamma på Gamlegården.

– Nu mår jag bra och har bättre chanser, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Gamlegården i Kristianstad, Herrgården norr i Malmö och Tjärna ängar i Borlänge toppar listan SVT tagit fram över de områden i Sverige där människor är mest ekonomiskt utsatta.

Låg ekonomisk standard

Mellan 2011 och 2021 ökade den ekonomiska utsattheten på Gamlegården i Kristianstad med tio procentenheter – från 59 procent till 69 procent. Nästan sju av tio lever alltså med låg ekonomisk standard.

– Alla tycker om att jobba men det finns inte så mycket jobb nu, säger Mohamed Alsmail som driver en livsmedelsbutik på Gamlegården.

I videoklippet ovan får du höra fler röster från Gamlegården i Kristianstad.

Vad är låg ekonomisk standard?

Låg ekonomisk standard avser personer som lever i hushåll vars ekonomiska standard är mindre än 60 procent av medianvärdet i befolkningen.

Gränsvärden för låg ekonomisk standard 2021 för olika typer av hushåll (disponibel månadsinkomst):

Ensamstående utan barn: 13 913 kr

Sammanboende utan barn: 21 008 kr

Ensamstående med 1 barn: 21 147 kr

Ensamstående med 2 barn: 26 991 kr

Sammanboende med 1 barn: 28 243 kr

Sammanboende med 2 barn: 34 086 kr

Källa: SCB

Om statistiken

Framställningen av Inkomst- och taxeringsregistret består av insamling och bearbetning av data från administrativa källor till ett slutligt observationsregister. Registret innehåller uppgifter från:

  • Skatteverket (taxeringsuppgifter, kontrolluppgifter från arbetsgivare, kontrolluppgifter från pensions- och försäkringsutbetalare, kontrolluppgifter över räntor och utdelningar samt standardiserade räkenskapsutdrag)
  • Försäkringskassan
  • Centrala studiestödsnämnden
  • Statens tjänstepensionsverk
  • Pensionsmyndigheten
  • Försvarsmakten
  • Skolverket
  • Socialstyrelsen

Registret kompletteras med uppgifter från SCB:s Register över totalbefolkningen (RTB). SCB publicerar statistiken med två års fördröjning – vi visar alltså det senast tillgängliga materialet.

Källa: Inkomst- och taxeringsregistret, SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.