Utgivarnas ordförande Anne Lagercrantz och upploppen i Rosengård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingen ska förledas att tro att journalister samarbetar med polisen. Vi har olika roller,” säger SVT:s vice vd Anne Lagercrantz. Foto: SVT

Åklagare kräver SVT:s upploppsmaterial från Rosengård – får stark kritik

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren som utreder brott i samband med upploppen i Rosengård i september har begärt att sju mediebolag, däribland SVT, ska lämna ut opublicerat filmat material.

– Källskyddet äventyras, säger Anne Lagercrants, SVT:s vice vd.

Det var i samband med en koranbränning i Malmö som upplopp utbröt senare på kvällen. Kammaråklagare Henrik Nordquist utreder misstankar om bland annat våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet och mordbrand i samband med oroligheterna.

Vill ha allt material

I samband med det har han begärt att TT, Sydsvenskan, Expressen, SVT, Schibsted, TV4 och DN ska lämna ut ”kopia av allt filmat och fotograferat material” som kan vara av stor vikt för ärendet. Det gäller alltså inte bara de filmklipp som redaktionerna valt att publicera, utan även allt som inte spridits till allmänheten.

Koranbränningar i Malmö

Hotar oberoendet

Kritiken är stark från Utgivarna som menar att begäran hotar journalistikens oberoende.

– Begäran är svepande och unik i sin omfattning. Den frågar efter allt bildmaterial och riktar sig mot sju mediebolag. Det är djupt problematiskt, säger Anne Lagercrantz, ordförande för Utgivarna och till vardags SVT:s vice vd.

”Kan skada förtroendet”

Mediebolagen har sagt nej till en första begäran och åklagaren har nu vänt sig till domstol.

– Ingen ska förledas att tro att journalister samarbetar med polisen. Vi har olika roller. Det kan skada förtroendet, säger Anne Lagercrantz.

Domstolen får avgöra

Åklagare Henrik Nordquist menar att mediehusen kan sitta på material som kan hjälpa polisen att identifiera misstänkta. Samtidigt menar han att det inte är journalistiska källor de är intresserade av.

– Jag har förståelse för mediehusens oro att det kan vara ett hot mot källskyddet. Om tingsrätten godkänner min begäran då får mediehusen följa det. Och om tingsrätten avslår min begäran så får jag följa det, säger han.

Finns det inte en risk att en misstänkt också är en journalistisk källa?

– Det kan jag inte svara på. Jag är inte ute efter intervjuer utan mer bilder som visar händelsen. Risker finns alltid och det är sådana här avvägningar domstolen får göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Koranbränningar i Malmö

Mer i ämnet