Hovrätten över Skåne och Blekinge rev i förra veckan upp Malmö tingsrätts tre fällande fängelsedomar i Vårdexpressenmålet.
Hovrätten gav den förre vd:n och en tidigare tjänsteman på Region Skåne villkorlig dom för grovt mutbrott. En annan före detta regiontjänsteman friades helt. De tilltalade behöver inte heller betala det tidigare utdömda mångmiljonskadeståndet till Region Skåne och Västra Götalandsregionen.
Hovrätten menade att ingen av de båda tjänstemännen haft sådana ekonomiska förtroendeställningar som krävs för att uppfylla kriterierna för trolöshet mot huvudman.
– Det här målet handlar om framtiden. Ska man kunna göra hursomhelst i en offentlig upphandling och gå fri, säger Thomas Forsberg, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption.
Efterlyser ansvar
Även Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, instämmer i farhågorna.
– Vi upphandlar för 700 miljarder per år. Nåt slags personligt ansvar måste det ju finnas när man fuskar och manipulerar. Det här är ju ren och skär korruption.
– Tingsrätten utgår i sin dom från att tjänstemännen har en sådan förtroendeställning som trolöshetsbrottet omfattar. Medan hovrätten problematiserar frågan om förtroendeställning och kommer fram till raka motsatsen, säger Olle Lundin.
”Konsekvenserna av hovrättens dom är katastrofala”, skriver åklagarna Thomas Forsberg och Johan Lindmark i sin begäran om överprövning.
De befarar att det nu blir straffritt att rigga upphandlingar: ”Vi har (…) flera ärenden med misstänkt riggade upphandlingar på vår enhet så vi är väldigt angelägna att få klarhet kring tolkningen av detta centrala rekvisit då det påverkar vårt beslutsfattande”.
Riksenheten mot korruption ifrågasätter även själva påföljden som hovrätten utdömde, villkorlig dom för grovt givande och tagande av muta, och vill att Högsta domstolen klargör också denna fråga.