Den 1 juni i år stoppade Västra Götalandsregionen Platform24 och invånarnas tillgång till e-tjänsten Sök vård. ”Pionjärarbetet pausas eftersom vårdens resurser är extra ansträngda under sommaren”, uppgav regionen.
Systemet är fortsatt pausat i VGR. Det verkliga skälet kan SVT Nyheter Skåne nu avslöja. Systemet har stora brister och medför mycket höga patientsäkerhetsrisker, enligt källor.
Redan i somras fanns en rapport i VGR som granskat avvikelser i systemet. Rapporten har inte offentliggjorts på grund av påtryckningar bland annat från bolaget bakom Platform24.
Var tredje patient hamnar fel
Enligt uppgifter till SVT ska en redigerad version av rapporten offentliggöras inom kort. Innan dess vill VGR inte lämna någon kommentar.
I den ursprungliga rapporten står bland annat att:
”I vårt material visar vi att tre patientfall av tio leder till någon form av avvikelse (...) Det mest allvarliga är att vissa fall leder till en för låg prioritet, vilket innebär en risk för patientsäkerheten. Å andra sidan leder fall med för hög prioritet till onödig resursförbrukning och undanträngningseffekter.”
Platform24 används i Skåne
Enligt en annan källa har delar av primärvårdsledningen i Skåne känt till problemen i VGR. Ändå har Platform24 fortsatt att användas, precis som på många andra håll i landet.
Skånes digitaliseringschef Caroline Schön säger att hon inte kan uttala sig om en rapport hon inte tagit del av.
Skåne köpte in systemet efter att SVT avslöjat misstänkt korruption vid upphandlingen av Vårdexpressen, ett annat it-system för patienter.
Bolaget bakom Platform24 skriver i ett mejl att man inte inte kan kommentera en rapport som inte är offentlig och menar att det inte stämmer att tre av tio patientfall innehåller felaktigheter.
Här är en sammanfattning av affären om det förra digitala vårdsystemet i Skåne.
Citat från den hemliga rapporten
”Syftet med valideringen är att undersöka om tjänsten ”Sök vård” på ett patientsäkert sätt triagerar patientens symtom till rätt vårdnivå och med rätt brådskandegrad samt om digital triage leder till en administrativ förenkling.”
”Endast 21 procent av de som sökt vård via tjänsten, slutförde processen enligt triagebedömningen. En risk som vi ser är att tjänsten kan uppfattas som otillräcklig, ologisk och svår att förstå.”
”För invånare som redan lider av en eller flera underliggande sjukdomar och använder sig av Sök-vård i dess nuvarande utformning, kan symtomhanteringen innebära en risk för dem själva. Anledningen är att triagen inte är utformad för att hantera flera symtom eller tidsförlopp hos patienten.”
”Vår undersökning har identifierat flertalet förbättringsområden som kräver ett omfattande utvecklingsarbete både av funktionalitet och innehåll av Platform24. Hittills har vi bara sett enstaka justeringar, som ej bedöms som tillräckliga för att VGR ska kunna implementera tjänsten Sök vård i nuvarande version.”
”Vår bedömning är att tjänsten Sök vård inte på långa vägar är färdigutvecklad. Betydande arbete för Platform24 kvarstår.”
Rapporten har skrivits av sex medicinska rådgivare, chefer och verksamhetsutvecklare i Västra Götalandsregionen.
Regioner där Platform24 används eller planerar att användas:
- Skåne
- Västra Götaland
- Halland
- Dalarna
- Jämtland Härjedalen
- Jönköping
- Kalmar
- Kronoberg
- Gävleborg
- Norrbotten
- Västerbotten
- Västernorrland
- Värmland
- Västmanland
- Örebro
- Östergötland
- Uppsala
- Sörmland