Vårdexpressens skärmar i ett väntrum från testperioden på skånska vårdcentraler hösten 2019. Foto: SVT

Läkare dömd för mutbrott – mister sin legitimation

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, återkallar läkarlegitimationen för Damon Tojjar, tidigare vd i företaget Vårdinnovation AB. Han anses ha missbrukat allmänhetens förtroende genom mutbrottet som han dömts för.

Damon Tojjar dömdes i hovrätten 2023 för grovt givande av muta till villkorlig dom med näringsförbud. Han hade erbjudit en regiontjänsteman en ekonomiskt fördelaktig anställning i sitt bolag under en pågående upphandling med regionerna i Skåne och Västra Götaland.

Avslöjades av SVT

Mutbrottshärvan uppdagades 2020 efter avslöjande i SVT Nyheter Skåne och Uppdrag granskning.

Vårdexpressen

Upphandlingen gällde it-systemet Vårdexpressen, som var tänkt att införas på vårdcentralerna i de bägge regionerna. Affären värderades till 320 miljoner kronor i Region Skåne och 499 miljoner i Västra Götalandsregionen.

”Har utnyttjat sin ställning”

I oktober förra året anmälde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, läkaren till ansvarsnämnden och yrkade på att hans legitimation skulle återkallas.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, anser att den tidigare vd:n begått mutbrottet inom ramen för sin yrkesutövning som läkare, då han företrädde bolaget Vårdinnovation.

Ansvarsnämnden anser att Damon Tojjar har: ”utnyttjat sin ställning som läkare för egen ekonomisk, eller annan, vinning (...)” och att han ”genom brottet har missbrukat det förtroende som allmänheten har rätt att hysa för en legitimerad yrkesutövare.” Därför återkallas nu hans legitimation.

Har inte hört av sig

Enligt ansvarsnämnden har det inte framkommit några särskilda skäl mot återkallelsen. Damon Tojjar har delgivits Ivo:s anmälan genom kungörelse och erbjudits att yttra sig men har inte hört av sig till myndigheterna.

Även SVT Nyheter Skåne har sökt honom för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet