Artikeln har uppdaterats efter Högsta domstolens beslut den 26 oktober 2023.
För mer än tre år sedan avslöjade Uppdrag granskning och SVT Nyheter Skåne härvan om Vårdexpressen. It-verktyget hade köpts in till vårdcentraler i Skåne, Västra Götaland och Dalarna. Men bolaget bakom vårdverktyget hade fått förhandsinformation om upphandlingen.
Det ledde till att företaget Vårdinnovations tidigare vd Damon Tojjar och två tidigare regionanställda tjänstemän dömdes till fängelse i tingsrätten.
Hovrätten ändrade
Hovrätten rev i april i år upp fängelsedomarna. En av tjänstemännen frikändes helt och övriga dömdes till villkorliga domar för grovt mutbrott men friades från grov trolöshet mot huvudman.
De satt i expertgruppen under den offentliga upphandlingen men det ansågs inte tillräckligt för att slå fast att de haft en ekonomisk förtroendeställning.
Riksåklagaren var missnöjd och överklagade till Högsta domstolen.
Advokat glad över friande
Nu står det att det inte blir någon prövning i HD i den delen som rör grov trolöshet mot huvudman.
”Saken är nu över för vår del. Jag är mycket glad för min klients skull”, skriver advokat Conny Cedermark, som företräder den tidigare tjänsteman som frikänts helt, i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.
Den andra tjänstemannens advokat skriver att hennes klient tycker att det är ”skönt att det äntligen är över”.
Näringsförbud prövas
Däremot ska HD pröva längden på näringsförbudet som Vårdinnovations förre vd dömdes till. I hovrätten fick han näringsförbud i tre år.
Riksåklagaren tyckte inte att det var tillräckligt långt och krävde sju års näringsförbud i sitt överklagande till Högsta domstolen. Damon Tojjar ville helt slippa näringsförbud.
Den 26 oktober 2023 faställde HD den tidigare domen och skriver i sitt beslut:
”Högsta domstolen instämmer i hovrättens bedömning att näringsförbudets längd bör bestämmas till tre år. Från denna dom ska avräknas tiden för det tillfälliga näringsförbud som gällt för Damon Tojjar enligt den tingsrättsdom som undanröjdes. (...) Från näringsförbudets längd bör i detta fall lämpligen avräknas två månader och tolv dagar, och förbudstiden bestämmas till två år, nio månader och 18 dagar.”
SVT Nyheter Skåne har tidigare sökt hans advokater för en kommentar.
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, har tidigare hävdat att hovrättsdomen gör det ”straffritt” att fuska med upphandlingar: