Akuten satsar på att inte slösa med patienters tid

Uppdaterad
Publicerad

Att söka vård på akuten innebär för många en lång väntan på att få träffa läkare. Det vill sjukhusledningen ändra på genom ett projekt som startar nästa vecka.

Men redan nu testas en ny metod på akuten i Malmö för att minska väntetiden.

Det verkar ganska enkelt. Den första du möter när du kommer till akuten ska vara en läkare som snabbt kan avgöra om du kan gå hem, eller läggas in – i stället för att du ska behöva vänta på en första läkare som gör en bedömning och sedan slussar dig vidare till nästa.

Akutkris på SUS

– Det handlar om att inte slösa med patientens tid, att minimera väntan och köer som vi annars är rätt bra på att skapa, säger Mattias Wieloch, medicinsk enhetschef på akuten i Malmö.

Han visar på resultatet från förra gången de testade att sätta in läkare tidigt i väntekedjan.

– Då är medeltiden från att patienten tar en nummerlapp, tills personen får träffa en läkare 25 minuter.

Larmrapporterna från akutmottagningarna i Malmö och Lund har duggat tätt den senaste tiden: personalbrist samtidigt som det råder anställningsstopp, platsbrist på vårdavdelningar som gör att patienter fastnar på akuten och usel arbetsmiljö och hotad patientsäkerhet. I förra veckan lovade sjukhuschefen Jan Eriksson förbättring.

– Vi ska försöka genomföra det största projektet som jag känner till, sa han då.

På måndag drar ett två veckor långt projekt i gång som bland annat går ut på att vårdavdelningarna får större ansvar för att skaffa fram vårdplatser, samtidigt som patienter ska få snabbare kontakt med läkare.

– Det finns ju mycket man kan vinna på det. Patienten kan få en snabbare bedömning och behöver inte upprepa sin historia flera gånger. Men det är såklart resurskrävande också, säger läkaren Robert Gad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Akutkris på SUS

Mer i ämnet