I Östervång utanför Tollarp, i vita byggnader från 1930-talet, ligger äldreboendet Lindåsa som kommer att avvecklas vid årsskiftet. I oktober meddelade Kriminalvården att de vill öppna en anstalt i lokalerna – planer som väckt känslor i bygden.
– Man blir ju orolig, säger Bo Friberg, en av grannarna till Lindåsa, som tog sig till Medborgarhuset i Tollarp när Kriminalvården höll informationsmöte om sina planer.
Skapar 65 nya jobb
På plats fanns flera oroade grannar – men också en och annan Tollarpsbo som var positiv till ett eventuellt fängelse och jobbmöjligheterna det skulle innebära. Anstalten, som är tänkt att ha 110 platser, förväntas skapa 65 nya jobb.
Nina Tikkanen, förändringsledare på Kriminalvården, berättade om var man befinner sig i planerna:
– Ingenting är bestämt och det är många steg kvar. Men om det blir ett fängelse är planen att det kommer öppna kring årsskiftet 2025/2026.
Tikkanen ville lugna närboende som bland annat uttryckte oro för att de intagna kommer att röra sig i samhället.
– Våra klienter ska ju inte röra sig i bygden utan kommer ha strikt kring hur och var de får röra sig, säger Nina Tikkanen.
Politikern: Därför var kommunen inte på mötet
Flera av Tollarpsborna som kom till mötet var kritiska till att det inte var någon från Kristianstads kommun där som kunde svara på frågor.
– Det var Kriminalvårdens möte. Kommunen hade inget med det att göra och det var skälet till att vi inte var där. Det hade blivit konstigt, säger Christina Borglund (KD), byggnadsnämndens ordförande.
I videoklippet: Nina Tikkanen från Kriminalvården pratar om eventuell rymningsrisk.
Vad menas med öppen anstalt?
Svenska fängelser är indelade i tre säkerhetsklasser.
Säkerhetsklass 1: Den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter. Utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna.
Säkerhetsklass 2: Slutna anstalter med lägre säkerhetsnivå. Finns olika typer med olika grad och form av övervakning och kontroll.
Säkerhetsklass 3: En öppen anstalt som saknar direkta rymningshinder. Ett staket kan finnas för att markera anstaltsgränsen och hindra obehöriga att komma in på området. Kvällar och nätter är de intagna inlåsta på sina avdelningar.
Källa: Kriminalvården