• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Allt fler skånska vabfuskare polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kvinnor och män i Skåne polisanmäls för vabfusk efter att Försäkringskassan sedan några år tillbaka intensifierat sina kontroller.

– Förr eller senare kommer man åka dit, säger Peter Fausö, chef för Försäkringskassans kontrollavdelning i Malmö.

Det ska vara lätt att vabba, säger Peter Fausö. Men att medvetet fuska och sätta det i system kommer inte löna sig, varnar han.

– Vi har blivit bättre på våra kontroller så vi hittar fler fuskare idag. Det som är viktigt för oss är att hitta dem som fuskar medvetet eller sätter det i system, säger han. 

Allt fler vabfuskare polisanmäls

Att hitta vabfuskare är en prioriterad verksamhet på Försäkringskassan. I Malmö jobbar en grupp utredare enbart med frågan. Dels handlar det om att utreda de som faller inom riskprofilerna, men också via tips. De som bedöms ha fuskat medvetet polisanmäls alltid.

Och antalet anmälda vabfuskare fortsätter att öka. Förra året gjorde Försäkringskassan 548 anmälningar om bidragsfusk i Skåne, vilket är 64 fler än året innan.

– Vi gör polisanmälningar i ungefär 30 procent av de kontrollerna vi gör. Om det går till åtal så blir det ju ofta en fällande dom. Utredningarna vi gör har ökat i omfång och det gör också antalet polisanmälningar blir fler och beloppen blir större, säger Peter Fausö. 

Vabfusk det vanligaste fusket

Just vabfusket tillhör det fusk som Försäkringskassan utreder mest sett till antal ärenden. Förra året handlade det om 80 miljoner kronor som felaktigt betalats ut till föräldrar runt om i Sverige.

Exakta siffror för hur mycket skånska föräldrar fuskade för totalt finns inte, men man gjorde återkrav på åtta miljoner kronor förra året från myndighetens kontor i Malmö.

2018 var det högsta beloppet, som en enskild skåning fuskat för, över 700 000 kronor. Förra året var samma siffra drygt 220 000 kronor.

Betyder det att det är för lätt att vabfuska?

– Nej. Förr eller senare kommer man åka dit.

Varför är det så viktigt att utreda det här?

– Det är viktigt att man känner att de pengarna man betalar in till systemet går till det det ska, det vi har sagt att det ska gå till. Så därför är det här en jätteviktig del i vårt arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.