• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvinnan berättar under rättegången att nekades sjukskrivning efter att en nära anhörig hade dött, och valde då att ta ut vab istället. Foto: SVT Grafik

Så förklarar tre kvinnor vabfusket i rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Många av de föräldrar som polisanmäls för vabfusk fälls också för bidragsbrott. Och motiven till fusken varierar – men ofta handlar det om en ekonomiskt svår situation eller att fuskaren på annat sätt mått dåligt.

SVT Nyheter Skåne har gått igenom flertalet fall av vabfuskare från olika skånska tingsrätter, där samtliga fällts för bidragsfusk. Det vanligaste straffet är villkorlig dom och böter.

Samtliga har också blivit återbetalningsskyldiga till Försäkringskassan.

Olika anledningar

I ett fall erkänner en kvinna att hon vabbade trots att hon inte vårdade sjukt barn – men menar att anledningen inte var att tjäna extra pengar på det. Utan det handlade om att hon inte blev sjukskriven efter att en nära anhörig hade dött, och valde då att ta ut vab istället.

I ett annat fall har en 40-årig kvinna svårt att förklara hur hon kunde göra fel 63 gånger och få ut över 75 000 kronor i felaktig vab. Hon menar att det blev fel till följd av en stressig situation på jobbet.

– Det har blivit fel helt enkelt, säger hon under åklagarens förhör.

”Ofta något i livssituationen som gör att man fuskar”

Det är lika många kvinnor som män som polisanmäls för vabfusk.

– Ofta är det ju personer som av en eller annan anledning befinner sig i en svår livssituation. Det kan vara allt ifrån spelskulder till tråkig ekonomi, säger Peter Fausö på Försäkringskassans kontrollavdelning i Malmö.

Men ömmande skäl gör inte att man slipper varken polisanmälan eller straff.

– Vi är skyldiga att polisanmäla om vi misstänker att man har gjort det här systematiskt, om det finns ett brottsligt uppsåt, säger Peter Fausö.

De personer som polisanmäls av Försäkringskassan, och där fallen går till domstol, leder ofta till fällande dom. 

I klippet ovan kan du höra hur det lät i rättssalen när tre kvinnor åtalats för vabfusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.