Nils Norling polis i Malmö om våldsvågen, arkivbild på hus i Malmö ovanifrån

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
17-åringen och 18-åringen som greps i lördags är nu anhållna. Foto: Hanna Bolander/SVT och SVT arkiv

Ny misstänkt mordpatrull gripen i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Två tonåringar greps i lördags i Malmö. En 17-åring är misstänkt för förberedelse till mord och en 18-åring är misstänkt för anstiftan, alternativt stämpling till mord.

– Vi har nu anhållit de båda misstänkta, säger polisens presstalesperson Nils Norling.

Under en vecka har polisen i Malmö gripit flera tonårspojkar som nu är misstänkta för grova brott.

– Det är väldigt oroväckande, säger Nils Norling, presstalesperson hos Malmöpolisen.

På lördagen greps två tonårspojkar i Malmö. Det rör sig om en 17-åring som är misstänkt för förberedelse till mord och en 18-åring som är misstänkt för anstiftan, alternativt stämpling till mord.

Flera fall med unga misstänka

Den senaste veckan har Malmöpolisen hanterat tre ärenden som inkluderar unga personer. I ett fall greps en pojke under 15 år med ett automatvapen.

– Totalt rör det sig om fyra personer med olika brottsrubriceringar och två pojkar som omhändertagits av sociala myndigheter, säger Norling.

– Vi kan inte se något samband på ytan, men vi måste även titta på kopplingar till andra våldsdåd i Sverige. Vi vet ju att brottsligheten har varit väldigt mobil de senaste åren. Uppdragsgivaren kan sitta i en del av landet och utföraren i en annan del.

Polisens arbete för att förhindra våld

Enligt Norling arbetar polisen på högvarv för att förhindra våldsdåd.

– Det finns aktiva konflikter i de kriminella miljöerna i Malmö och även i andra delar av landet. Vårt fokus är att förhindra våldsdåd. Exakt hur vi går till väga kan jag tyvärr inte gå in på i dag. Det jag kan säga är att vi arbetar otroligt hårt.

Enligt Sydsvenskan ska ungdomarna ha rest till Malmö från en annan del av landet, vilket polisen i nuläget inte vill bekräfta. Men Nils Norling säger att det är ett utbrett problem i hela Sverige sedan flera år tillbaka – att ungdomar rekryteras till att utföra våldsbrott.

– Man reser till andra delar av landet, eller till och med utomlands, för att utföra de här grova våldsdåden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.