Efter SVT Nyheters rapportering i förra veckan om kulturföreningen Kontrapunkt i Malmö har före detta medlemmar berättat om sin tid i föreningen. Flera är kritiska till det ekonomiska fördelningssystem som föreningen tillämpar.
– Man skulle dela med sig och ge till dem som behövde pengarna mer, säger Iain Dace som i många år har arbetat hos Kontrapunkt.
Han har bland annat varit ljudtekniker och samordnare av teknisk utrustning i föreningen.
Fick skänka sin lön
I ett anställningskontrakt från 2013 står det att hans lön hos Kontrapunkt var 21 000 kronor per månad.
– Jag fick behålla 10 500 kronor. Resten skulle gå till Kontrapunkt, säger Iain Dace.
Vad tyckte du om det systemet?
– Jag var troende på den tiden. Jag trodde att vi skulle rädda världen med de pengarna men nu ser jag inte det på samma sätt, säger Iain Dace.
Föreningen granskas
Kontrapunkt omsätter två-tre miljoner kronor per år, enligt kulturförvaltningen i Malmö. Föreningens ekonomi bygger i huvudsak på bidrag och donationer.
Studieförbundet ABF är den största finansiären men det blir inga pengar därifrån tills vidare. En utredning har tillsatts efter misstankar om fusk.
Även Malmö stad granskar verksamheten inom Kontrapunkt och betalar i år inte ut några pengar till föreningen.
Kontrapunkt har även fått bidrag från EU till sin volontärverksamhet. Det rör sig om cirka 900 000 kronor mellan åren 2015 och 2018.
Utnyttjades människor i Kontrapunkt?
– Ja, det gjorde man, säger Iain Dace.
”Levde på ett minimum”
Sara, som är egentligen heter någonting annat, arbetade gratis hos Kontrapunkt i samband med flyktingkrisen 2015-2016. Hon säger att hon tackade nej till att gå in i fördelningssystemet.
– Jag arbetade långa dagar i föreningen som volontär och fortsatte sedan vid datorn när jag kom hem. När de erbjöd mig en anställning tackade jag nej, säger Sara och tillägger:
– Alla som gick in i systemet levde på ett minimum.
Föreningen försvarar systemet
Ledningen för Kontrapunkt tillbakavisar kritiken om utnyttjande och försvarar det ekonomiska fördelningssystemet.
– Vi delar pengar mellan varandra och vi har en organisatorisk basinkomst. De med anställningar hjälper dem som inte har det. Det har vi diskuterat demokratiskt hela tiden, säger Johanna Nilsson, talesperson för Kontrapunkt.