– Vi använder inte kroppskameran på något sätt för att säkra intäkter eller identifiera resenärer som inte betalar för sig, säger Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva. Foto: SVT och Johan Nilsson/TT

Arriva stoppar användningen av kroppskameror på Pågatågen

Publicerad

Arriva slutar tillfälligt att använda kroppskameror på tåg i Skåne. Beskedet kommer efter att Storstockholms Lokaltrafik (SL) fått böter på 16 miljoner kronor för sin användning av kroppskameror.

– Vår ambition är att starta upp med kameraanvändningen i närtid, säger Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva.

Böterna grundar sig i att Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) bedömt att SL brutit mot dataskyddsförordningen (GDPR) genom sin användning av kroppskameror.

– Enkelt uttryckt kan man säga att ett företag som använder sig av kameror måste se till att man inte filmar enskilda i onödan, skriver Gustav Linder, jurist på IMY, om beslutet i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

IMY har gjort bedömningen att det är okej att spela in situationer då anställda hotas. Men SL hade använt sig av så kallad förinspelningsteknik, vilket innebär att kamerorna alltid lagrar en minuts material, oavsett om en hotfull situation inträffat eller inte.

Dessutom underkändes SL:s användning av kroppskamerorna i syfte att identifiera personer som ska betala tilläggsavgift.

Pausar användningen för att utreda

Enligt Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva, har företaget enbart använt kroppskameror för att trygga tågvärdarnas arbetsmiljö.

– Syftet med kroppskamerorna är helt och hållet att förebygga hot, våld och kränkningar mot vår personal, säger han.

Trots det väljer man att tillfälligt stoppa användningen, vilket P4 Malmöhus tidigare har uppmärksammat. Detta för att säkerställa att kroppskamerorna används i linje med IMY:s tolkning av GDPR.

– Det är en högst tillfällig åtgärd, bara under tiden som vi gör den här uvärderingen. Vår ambition är att starta upp med kameraanvändningen i närtid, så fort det bara går, säger Kenny Bungss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.