SL:s användning av kroppsburna kameror har granskats och nu slås det fast att de bryter mot dataskyddsförodningen. Foto: SVT

SL får böta 16 miljoner – kroppskamerorna strider mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

SL:s användning av kroppsburna kameror har granskats och nu slås det fast att de bryter mot dataskyddsförodningen. Det riktas även kritik mot att SL brustit i sitt sätt att informera om kamerabevakningen. SL meddelar att de inte har några kroppskameror ute i dag men i övrigt har de inte bestämt hur de ska hantera beslutet än.

De kroppsburna kamerorna som biljettkontrollanterna bär spelar in ljud och bild i trygghetsskapande syfte och för att enklare kunna identifiera plankare. Men Integritetsskyddsmyndigheten, tidigare Datainspektionen, menar att kamerorna bryter mot dataskyddsförordningen.

– I Stockholms kollektivtrafik reser flera hundra tusen personer dagligen. Den här tekniken med kontinuerlig inspelning innebär i praktiken att en stor mängd resenärer riskerar att övervakas med bild- och ljudinspelning, säger Jeanette Bladh Gustafson, jurist på Integritetsskyddsmyndighetens kameragrupp, i ett pressmeddelande.

Lagras för länge och brister i information

Kamerorna spelar in ljud och bild som lagras i en minut. Förutsatt att biljettkontrollanten inte trycker på inspelningsknappen så raderas sedan materialet. Även om Intergritetsskyddsmyndigheten anser att kamerorna kan användas i förebyggande syfte och för att kunna dokumentera hotfulla situationer menar myndigheten att det räcker med en förinspelning på 15 sekunder.

Myndigheten riktar även kritik mot att SL brustit i sitt sätt att informera om kamerabevakningen, bland annat vad gäller att inte bara bild utan även ljud spelas in.

– Det är allvarligt att SL inte informerar om att ljud spelas in eftersom resenärer i SL:s trafiknät inte rimligen kan förvänta sig att bli avlyssnade, säger Jeanette Bladh Gustafson.

SL: ”För tidigt att dra slutsatser”

SL håller nu på att gå igenom beslutet och ser över vad det kan få för konsekvenser.

– Jag vågar inte spekulera, vi måste analysera beslutet. Kan vi på ett bra sätt informera dem som finns i miljön kring kroppskamerorna och kan vi använda kamerorna på ett annat sätt än vi gör idag? Vi måste se hur vi ska hantera det här, det är för tidigt att dra slutsatser, säger Andreas Strömberg vid SL:s presstjänst.

Andreas Strömberg säger också att SL inte har några kroppskameror ute idag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.