Foto: SVT/TT

ATN i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Det Malmöbaserade företaget bakom ATN-boxen har gått i konkurs. Om kunderna får tillbaka pengarna är ovisst.

– Min uppgift nu är att ta reda på vilka tillgångar och skulder som finns, sälja tillgångarna och dela ut pengarna till fodringsägarna. Jag har också sagt upp personalen och tillsett att de får statlig lönegaranti, säger Jan Gruvstad som utsågs till konkursförvaltare i förra veckan. 

Det var den 23 augusti som polisen slog till och grep tre män, mellan 28 och 55 år. De har haft som affärsidé att ta in utländska tv-kanaler från Mellanöstern och Nordafrika. Det utredningen handlar om är huruvida männen brutit mot upphovsrättslagen.

Tv-piraterna i Malmö

Kanalpaket har sålts vidare till tusentals kunder som köpt en ATN-box. Tjänsterna har varit mycket populära i arabisktalande hushåll och boxen samt abonnemang har kostat minst 2000 kronor. Alla kanaler via ATN är nu nersläckta.

Osäkert om kunder får pengar

Men om kunderna kommer att få tillbaka några pengar är högst ovisst.

– Jag vet inte om det blir utdelning till dem som har krav på bolaget och vad det i så fall rör sig om för belopp säger Jan Gruvstad.

Generellt kan det vara svårt för enskilda konsumenter att få ut några pengar vid en konkurs.

– Det finns prioriterade och oprioriterade fodringar vid en konkurs. Kostnader för själva konkursboet, löner och pensioner går före konsumentfodringar. Om det blir ett överskott efter de prioriterade fodringarna så kan det finnas en möjlighet, säger Janet Eklund, konsumentvägledare på Konsumentverkets upplysningstjänst, Hallå konsument.

– Lagen säger att man har rätt att hävda sin rätt som konsument men i praktiken kan det vara svårt.

Ägaren bestrider kraven

De största fodringsägarna är två tv-bolag: Diva Media som distribuerar turkiska tv-kanaler, och Bein Sports. Tillsammans har de skadeståndsanspråk på ungefär 200 miljoner på ATN som olovligen ska ha distribuerat kanalerna.

– Vi utreder vad de misstänkta visste på förhand, om de hade uppsåt eller var grovt oaktsamma och också hur stor spridningen har varit av tjänsterna, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson.

Männen misstänks ha använt sig av olaglig avkodningsutrustning för att kunna distribuera kanalerna. Lars Engström företräder ägaren för malmöföretaget som förnekar att så har varit fallet.

– Ägaren förnekar brott och bestrider alla skadeståndskrav. Jag jobbar just nu på att ta fram motbevisning, säger Lars Engström.

ATN har varit ett framgångsrikt företag som de senaste fem åren gått från 14 till 25 anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tv-piraterna i Malmö

Mer i ämnet