Botaniska trädgårdens intendent gräver i kompost

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det blir jättevarmt i komposten när mikroorganismerna bryter ner löven, säger Julia Borg, Intendent på Botaniska trädgården i Lund. Foto: Petra Hultman/SVT

Botaniska trädgården i Lund fasar ut torv för bättre miljö

Publicerad

Botaniska trädgården i Lund vill sluta använda torv i krukor och rabatter inom fem år. Nu försöker man ta fram alternativ till torven och hoppas kunna inspirera andra att följa efter.

Torven är ett effektivt växtsubstrat som har tagit sig in i våra trädgårdar och odlingar de senaste decennierna. Men torvanvändningen blir allt mer ifrågasatt.

– Det har en stor klimatpåverkan att ta upp torv, men det påverkar också den biologiska mångfalden när man förstör en naturlig miljö, säger Julia Borg, intendent på Botaniska trädgården i Lund.

Vill fasa ut torven helt

På Botaniska trädgården har man nu dragit igång ett projekt för att på sikt fasa ut torven helt. Nu testar man olika metoder för att ta fram alternativ till torv med målet att sprida kunskapen vidare.

Bland annat har man ersatt torven i surjordsbäddar genom att sortera ut bok och eklöv från de andra löven i lövkomposten.

– Bok och ek ger ett lägre ph och bryts ner väldigt långsamt. Därför passar de bra i surjordsbäddarna där vi har rhodondendron och hortensia till exempel, säger Julia Borg.

Behövs flera olika alternativ

Den som vill ersätta torven i den egna trädgården kan till exempel blanda komposterade löv och hushållskompost med egen trädgårdsjord och lite sand eller grus.

– Det beror såklart på vilka växter den ska användas till, men det går nog inte att ersätta torven med ett alternativ utan det behövs fler lösningar, säger Julia Borg.

– Vi hoppas att vi ska kunna komma med lite fler praktiska tips så småningom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.