De öppna lågorna fick brandmännen bukt med på cirka tre timmar. Men femvåningshuset på Lindängen är ett modulhus där stomme, väggar och tak är byggt i trä. Det är mer klimatsmart att bygga så men brandsläckningen försvåras.
– Vi upplevde på plats att branden som startade på vinden har spridit sig i skarvarna mellan modulerna och branden har varit så långt nere som på våningsplan tre, säger Henrik Greiff, operativ chef Räddningstjänsten Syd.
Glödbränder sprids och konstruktionen försvagas
Vinden och de två översta våningarna blev helt förstörda. Bränderna var inneslutna i väggar, tak och golv, och blir då mycket svårare att hitta. Hela konstruktionen av trä försvagas också av att bärande delar glödbrinner.
– Det är ett arbete som är svårt, tidsödande och hela tiden behöver vi göra en bedömning gällande vår egen säkerhet i byggnaden, säger Henrik Greiff.
Ny utmaning för brandmännen
Det tog totalt 50 timmar att släcka bränderna och det är ännu oklart om huset måste rivas på grund av brand- och vattenskador. Räddningstjänsten är vana vid att släcka villabränder med mycket trä i konstruktionen men flervåningshus är en ny utmaning.
– Vi har ju stött på den här typen av konstruktioner vid några tillfällen och det har blivit vanligare att man bygger så här. Det som är nytt för oss är att det är den här storleken på byggnader, säger Henrik Greiff.
Efter branden på Lindängen: Ali får inte komma in i sin lägenhet: