Manne Gerell, brottsforskare, menar att det ofta är personer med kriminell bakgrund som är drivande i upplopp. Foto: TT

Brottsforskaren om upploppen: ”Ofta människor med kriminell bakgrund”

Uppdaterad
Publicerad

I de senaste dagarnas upplopp i olika städer i Sverige agerar ofta unga män och pojkar med kriminell bakgrund i utsatta områden, enligt brottsforskaren Manne Gerell, som menar att man kan dra slutsatser från tidigare händelser.

Vad som ligger bakom de senaste dagarnas våldsamheter och upplopp är för tidigt att säga, men enligt Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö Universitet, kan man dra slutsatser från tidigare händelser.

– De som deltar i upplopp tenderar att ha begått brott tidigare, oftast debuterar man inte med den här typen av våldsamheter, säger han.

Våldsamma upplopp i Sverige

Flera grupper deltar

Han menar också att det brukar vara flera olika grupper som deltar, och med flera olika skäl.

– En del är upprörda över att islam kränks, och ofta startar gnistan där. Men det drar snabbt till sig folk som är upprörda och tycker det är lite spännande och kul, ofta är det unga män med invandrarbakgrund i utsatta områden som inte är så förtjusta i myndigheter och polisen. Det har delvis att göra med att polisen har stor närvaro och stoppar och kontrollerar många, vilket drabbar alla – både kriminella och vanliga medborgare.

Många poliser har reagerat och känner sig som måltavlor för våldet, är det här ett nytt fenomen?

– Polisen kan uppleva att det är nytt, men vi har sett liknande saker förut. För tio år sedan hade vi stora upplopp i landet men sedan dess har det varit ganska lugnt och då har man vant sig vid den arbetsmiljön, säger Manne Gerell.

”Lite ovanligt”

Vid tidigare våldsamheter har det tidigare varit någon polis eller myndighet som gjort ”något dumt”, eller att de enligt rykten gjort något som upprört, som varit en utlösande faktor för våldet.

– Paludan har ju verkligen lyckats, det normala är att myndigheterna gör något som gör att det tänder till, men här verkar Rasmus Paludan vara den tändande gnistan och det är lite ovanligt, säger Manne Gerell.

Efter de våldsamma upploppen under påskhelgen har bland annat en 16-åring gripits misstänkt för våldsamt upplopp i Malmö.

– Det säger rätt mycket att en 16-åring varit så drivande i ett våldsamt upplopp, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet