• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Stora förhoppningar när Danmark åter öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med tisdag ska covid-19 inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom i Danmark – därmed försvinner de sista restriktionerna i landet.

– Jag ser fram emot att publiken kan komma tillbaka, säger operasångerskan Signe Lind.

När restriktionerna släpper i Danmark i veckan behöver man inte längre visa coronapass eller bära munskydd i kollektivtrafiken. Biosalonger och nattklubbar kan ha öppet ”som vanligt” och den som bokat biljett till kommande festivaler i Danmark kan andas ut. De kan utnyttja sina biljetter.

”Många har mist jobbet”

Signe Lind sjunger i ”Det kongelige operakor”, hon ser fram emot öppnandet och beskriver hur pandemin har försvårat arbetet för hennes bransch.

– Många har mist jobbet, det är en internationell bransch och inresereglerna gör ju att man inte kan jobba fritt som vi brukar göra. Det har varit en stor förlust både för personer och för kulturen i stort, säger hon.

Trots att landet öppnar förlängs dock inreserestriktionerna i ytterligare fyra veckor. Signe Lind, som pendlar från Sverige, upplever dock inte att just den biten påverkar henne särskilt mycket.

– Vi har ju haft inreseregler i Sverige så länge så man är van vid det, säger hon.

I klippet hör du Jens Lundgren, professor i infektionssjukdomar vid Rigshospitalet, om varför man släpper på restriktionerna.

Inreseregler till Danmark

Inreserestriktionerna som de är nu förlängs i ytterligare fyra veckor från 1 februari, sedan ser det ut som följande:

Alla som kan visa upp dokumentation på färdig vaccinering eller att man haft corona kan fritt resa in. Kan du inte visa upp något av ovan och reser från ett EU/Schengen-land måste du visa upp ett negativt test vid inresa, eller ta ett test senast 24 timmar efter inresa.

Undantag från detta är dock fortfarande:

• Boende i Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland

• Barn under 15 år

• Transitresande genom Sverige till och från Bornholm

• Transitresande via Köpenhamns flygplats, Kastrup

• Resande som lämnar Danmark igen inom 24 timmar

Källa: Öresunddirekt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.