Peter Hummelgaard Thomsen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Danmarks justitieminister om en striktare gränskontroll mellan Sverige och Danmark i klippet. Foto: DR

Efter våldsdåden – Danmark skärper gränskontrollen mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Utökad kameraövervakning och fler fysiska kontroller vid Öresundstågen. Efter den senaste tidens våldsdåd, utförda av svenskar i Danmark, skärper nu Danmark kontrollen vid gränsen mot Sverige.

Från och med i dag, fredag, kommer Danmark stärka sina kontroller vid gränsen mot Sverige. Bland annat ökar man de fysiska kontrollerna på tågen över sundet.

Man kommer också använda sig mer av kameraövervakning som automatiskt känner igen registreringsskyltar. En särskild polispatrull ska även finnas på plats i anslutning till bron för att jobba med detta.

Svenska kriminella i Danmark

– Vi gör det självklart för att skapa trygghet men också för att förhindra och hålla koll på om det finns fler inhyrda svenska barnsoldater som åker till Köpenhamn för att utföra uppdrag som ett led i gängkonflikterna, säger Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard.

Strömmer: Naturligtvis allvarligt

Den skärpta danska kontrollen av gränsen mot Sverige är ett naturligt steg i rådande situation, anser Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M). Han står i löpande kontakt med den danske justitieministern.

– Det nya är att kriminella grupperingar som är verksamma i Danmark rekryterar utförare i Sverige. Det är naturligtvis allvarligt och här har vi ett starkt gemensamt intresse från dansk och svensk sida att stoppa den utvecklingen, säger han till TT.

Oklart hur resenärer påverkas

Öresundslinjen, som trafikerar färjorna mellan Helsingborg och Helsingør, förväntar sig inte att gränskontrollerna ska påverka deras resenärer i någon större skala

– Infrastrukturen gör att det är lätt för polisen att kontrollera om de vill det, säger presstalesperson Jesper Maack.

Från Skånetrafikens, som trafikerar Öresundsbron med tåg, är det ännu oklart hur det kan påverka resenärer.

– Vi vet inte vilket upplägg som dansk polis tänker sig för de här kontrollerna, säger Magnus Andersson på Skånetrafikens presstjänst under fredagseftermiddagen.

Enligt svenska tullen kommer det danska beskedet inte innebära några ändrade rutiner från deras sida.

Fem svenskar gripna

Den senaste veckan har fem svenskar gripits misstänkta för grova våldsdåd i Danmark. Justitieminister Hummelgaard har också upplyst om att danska kriminella vid ett tjugotal tillfällen försökt rekrytera ”barnsoldater” från Sverige.

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bekräftar Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard att kriminella gäng i landet rekryterar ”barnsoldater” från Sverige. Foto: DR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet