Från mark till när vingspetsen står rakt upp är det dryga 271 meter. På Österild testcenter på nordöstra Jylland finns plats för nio havsbaserade vindkraftverk.
– Det är världens största som står här bakom, säger Peter Musgaard Sauer som är koordinator på besökscentret.
Nyligen beslutade danska folketinget om en mångdubbling av sol- och vindkraft – även med utblick mot Europa.
Satsning på förnybar energi
På ett nordsjötoppmöte i maj i danska Esbjerg skrev Danmark, Tyskland, Nederländerna och Belgien under en deklaration om att tiodubbla kapaciteten av vindkraft i Nordsjön till 2050. Enligt danska miljö och energiministeriet kan det förse upp till 230 miljoner hushåll med el.
– Alla vi delar en vision om att göra Nordsjön till ett grönt kraftfält, sa den danska statsministern Mette Frederiksen(S).
Esbjergsdeklarationen är en del av EU:s satsning att minska beroendet av olja och gas och satsa på förnybar energi.
Energiöar
Ett sätt att att ta hand om energin och skicka den till land är genom så kallade energiöar.
– Vi kan inte fortsätta att lägga vindkraftverken kustnära – vi måste komma ut där vinden blåser, säger Mogens Hagelskaer, vicedirektör på danska Energistyrelsen, som leder arbetet med energiöarna.
Dels byggs en konstgjord ö i Nordsjön, 80 kilometer från kusten och dels används Bornholm. Havsvindparkerna runt öarna ska i första etappen kunna leverera ström till minst fem miljoner hushåll.
Energiön är en knutpunkt för att transportera stora mängder av energi på det mest effektiva och kostnadseffektiva sättet även till grannländerna.
– Vi vill göra det som en handelsrutt mellan Danmark och Tyskland, Nederländerna och Belgien och kanske fler, säger Mogens Hagelskaer.
Protester mot projektet
Överskottet ska kunna omvandlas till annat bränsle. Ännu finns inte all teknik och det är långa tillståndsprocesser som väntar. Det är kostsamma och svåra projekt och det protesteras i Danmark lika mycket som på andra ställen mot vindkraft.
– Vi har inte varit särskilt duktiga på dialog för vi har gömt undan det i många år eftersom vi inte haft det i så stor skala som vi är på väg mot och svaret finns inte riktigt ännu, säger Mogens Hagelskaer.