Född i Jämtland och uppvuxen på Österlen, började hon dansa orientaliskt redan som barn. En tillfällighet som blivit hennes liv.
Egentligen ville Hanna Thorstensen från Rörum dansa klassisk balett. Men balettkursen krockade med ridningen och den enda valmöjligheten mitt ute på Österlen var då en orientalisk danskurs för vuxna.
Hela klassen dansade
Som enda barn följde Hanna, då 11 år gammal, med sin mamma till kursen i orientalsik dans. Dansglädjen smittade av sig i trakten och snart dansade hela Hannas klass.
– När jag kom till de arabiska kulturerna så kände jag mig väldigt hemma. Jag tror att det är något jag har fått med mig hemifrån. Jag kommer själv från en stor familj med många människor, inte från den vanliga kärnfamiljen, och jag är van vid ett större socialt sammanhang, säger Hanna Thorstensen.
Den orientaliska dansen innehåller många olika stilar och danser från de olika arabisktalande länderna. Hanna Thorstensen dansar både solo och i grupp och hennes favoritdans är den känslosamma egyptiska dansen baladi.
– Om man älskar nånting, om man älskar musiken och dansen, så syns det. Och jag tror man avväpnar publiken rejält när det syns. Om jag själv ser någon som älskar det den håller på med, då smälter man. Det har att göra med att man våga visa vem man är, tror jag, säger Hanna Thorstensen till Sydnytt.
Studerat dans och arabiska
Ju mer Hanna Thorstensen har dansat, desto mer har hon velat lära sig om den arabiska kulturen. Hon har rest och studerat dans och arabiska, både i Syrien och i Egypten. Men att som svensk dansa orientaliskt är inte alltid så lätt.
– Ja, man får kämpa ganska mycket. Många svenskar har varit på charterresa till Turkiet och sett magdans där och tror att det är det jag håller på med. Samtidigt är en stor del av min publik arabisk och då får jag ju kämpa för att jag saknar arabisk bakgrund. De tror inte att jag förstår dansen eller musiken. Men det brukar alltid lösa sig när man dansar. Då blir man accepterad, säger Hanna Thorstensen, och ler.
Enligt Hanna kännetecknas den orientaliska dansen av mjuka rörelser och ett flöde av rörelser. Accenter är viktiga, att man markerar i dansen till musiken. I den orientaliska dansen utgår mer från musiken, därefter följer dansstegen.
I vilken del av kroppen sitter det orientaliska för dig?
– Ja, det blir ju väldigt mycket höfter och överkropp. Men jag försöker använda mycket ben, förflyttningar och armar. Och det är väl där det moderna inslaget i dansen kommer in. Jag tycker det är väldigt spännande att blanda olika tekniker, säger Hanna Thorstensen.
Och på frågan var det österlenska sitter i hennes kropp, svarar hon efter en stunds eftertanke:
– I mitt hjärta ... ja ... det sitter nog där.