Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Falk (V) och hennes parti har svängt kring samarbete med Philip Sandberg (L) och hans ”Mitteninitiativ”. Hör henne förklara varför i klippet. Foto: Otto Johansson/SVT

V bryter avtal om styret: ”Bäst för Lund och vårt parti”

Publicerad

I går presenterade Liberalerna och det så kallade mitteninitiativet att de hade ett skriftligt avtal med Vänsterpartiet som skulle släppa fram dem till makten i Lund. Sent igår kväll bestämde sig V för att frångå det avtalet för att istället stötta ett styre med S och M.

– Det känns tråkigt att bryta en överenskommelse så som vi kände oss tvungna att göra. Samtidigt måste vi göra det som vi tror är bäst för Lund och vårt parti, säger Helena Falk (V).

Hon väntas under omröstningen på kommunfullmäktige ikväll bli Vänsterpartiets första kommunalråd någonsin som ett led i överenskommelsen om att släppa fram S och M.

– Vi har sett att en sådan post ger oss väldigt bra möjlighet att arbeta med vår politik och föra ut vår politik, så det är vi glada för.

Sandberg: ”Kastar bort värderingarna”

I en kommentar till beskedet skriver Philip Sandberg (L) till SVT Nyheter Skåne: ”Jag tänker mest vad det är för typ av parti som inte kan hålla ett avtal mer än två dagar och utan att tveka kastar bort värderingarna för en kommunalrådspost” – en syn på beslutsgången som Vänsterpartiet inte delar.

– Vi har inte kastat bort några värderingar. Vi är fria i opposition och kommer att rösta för de förslag vi vill och de vi inte vill kan vi rösta emot, säger Jesper Sahlén (V).

Avgörs på fullmäktige

På kommunfullmäktige under tisdagskvällen kommer ett styre slutligen att röstas fram. Med Vänsterpartiets och Kristdemokraternas mandat samlar Socialdemokraterna och Moderaterna 34 mandat och på så vis en majoritet.

Själva styret kommer dock att bli i minoritet där de båda partierna samlar 25 mandat gemensamt. Även Kristdemokraterna får ett av styrets fyra kommunalrådsposter där de andra två tillfaller S och M.

Se vad S och M har att säga om sitt nya förslag på styre här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samarbetet mellan S och M över de traditionella blockgränserna verkar nu vara det alternativ som har bäst chans att styra Lund. Foto: Johanna Holstein/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.