Sjuktalen bland förskolepersonalen i Kristianstad kommun har minskat med 20 procent. Foto: TT/Arkiv

Så fick Kristianstad ner sjuktalen i förskolan

Publicerad

Ökad vi-känsla, mer tid för planering och större fokus på bemötande – det är några av de saker som fått sjuktalen att minska drastiskt i Kristianstad kommun.

– Vi tar hand om varandra och hjälps åt. Vi har tillit och samsyn, säger Annika Larsson, förskolelärare på Sandvaktarens förskola i Åhus.

De senaste veckorna har SVT Nyheter Skåne rapporterat om stressen och de höga sjuktalen bland förskolepersonal trots att satsningar har gjorts. Men Kristianstad kommun går mot trenden. Där har sjuktalen bland förskolepersonalen minskat med 20 procent sedan 2017.

– Hösten 2016 började sjukskrivningstalen för förskolelärarna sticka iväg helt orimligt, mycket på grund av utmattning. Då valde vi att titta på det här och göra någonting åt det, säger Anna Elofsson, HR-chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad kommun.

Nya krav ställs

Cheferna inledde samtal på de olika förskolorna och försökte reda ut vad som behövdes för att få ner sjuktalen. Den stressiga arbetsmiljön var det stora problemet att lösa. Förskolan har också en ny läroplan som arbetet måste anpassas till.

– Förskolan är ju numera första steget i utbildningsverksamheten och det innebär att det ställs nya krav på våra medarbetare, säger Agneta Ekner Carlsson, skolchef i Kristianstad kommun.

Ny sorts arbetsglädje

På Sandvaktarens förskola i Åhus berättar två förskolelärare om förändringen de upplevt senaste åren. Något som lett till störst förändring är att de infört något som kallas kollegialt lärande. Det innebär att hela personalen sitter ner tillsammans två timmar varannan måndag och diskuterar olika teman. Det kan handla om bemötande, pedagogik eller så pratar de om en bok de läst tillsammans.

– Det är verkligen så att man inte vill missa något, man vill vara med i diskussionerna och vara med i arbetslaget. Det är arbetsglädje, helt klart, säger Annika Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.