Poliser som arbetar i Malmö efter en explosion

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet sammanfattar SVT de fyra största händelserna sedan slutet på juli. Foto: TT

Detta har hänt – nya våldsvågen i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Här är de senaste våldsbrotten i Skåne.

September

18 september:

17-åring grips på Malmö C för mordplaner.

7 september:

Explosion på Amiralsgatan, Malmö: Enligt polisens misstankar rör det sig om en eller flera handgranater som detonerat.

Explosion i trappuppgång, Lund: Något detonerade i porten till ett flerfamiljshus.

Tonåringar grips för mordplaner: En 17-åring är misstänkt för förberedelse till mord och en 18-åring är misstänkt för anstiftan, alternativt stämpling till mord.

6 september:

Misstänkt farliga föremål på Kyrkogård, Malmö: Nationella bombskyddet kom till platsen och en närliggande förskola inrymdes.

5 september:

Tonåring och minderårig grips på Malmö C för mordplaner: Enligt uppgifter till SVT Nyheter har tonåringarna kopplingar till Foxtrotnätverket.

3 september:

Explosion i centrala Kristianstad: Polisen larmades till ett flerfamiljshus efter en hög smäll under natten. Arbete pågick långt in på morgonen med hjälp av Nationella bombskyddet.

2 september:

Bomblarm i Rosengård: Föremålet var ofarligt. Men polisen misstänker att det kan ha placerat där för att upplevas som hotfullt.

1 september:

Misstänkt farligt föremål i Hindby, Malmö: Två bomblarm inom loppet av en timme, där det ena bedöms som ofarligt medan det andra bedöms som farligt men ej explosivt.

Augusti

31 augusti:

13-åring gripen med automatvapen på hotell i Malmö: Pojken är 13 år och hemmahörande i Stockholm. Även en 17-åring grips senare, misstänkt för förberedelse till mord.

30 augusti:

Explosion utanför restaurang i centrala Malmö: Ingen person skadades men fönster och en uteservering är förstörda.

29 augusti:

Två explosiva föremål i Rosengård: Påträffades på två intilliggande gårdar i ett lägenhetskomplex. Nationella bombskyddet sprängde ett av föremålen.

Molotovcocktail kastades mot hus i Malmö: Det är tredje gången på en vecka som samma villa blivit utsatt för ett försök till brandattentat.

26 augusti:

Mord i Rosengård: En 25-årig man sköts till döds på öppen gata mitt på dagen. Den misstänkta 18-åringen var på rymmen från ett HVB-hem.

10 augusti:

Mord i Skurup: En 55-årig man sköts till döds i en villa. Han har en familjerelation till den 20-åriga mannen som misstänks för mordförsök efter skottlossningen 29 juli.

Skottlossning i lägenhet i Malmö: En man i 20-årsåldern skjuts i Fosie. Händelsen utreds som försök till mord.

Juli

29 juli:

Skottlossning i Skurup: Larmet inkom klockan 20.02 under måndagen. En man i 20-årsåldern är anhållen misstänkt för mordförsök på en jämnårig man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.