Här möts döva flyktingar i Malmö: ”Svårt överleva i krig när man inte hör”

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal döva flyktingar från Ukraina samlas i en lokal i Malmö och hjälper varandra att bearbeta det de varit med om.

- Mitt i natten upptäckte vi att de bombade. Som döv är det svårt att veta vad som händer och var man får information, om man vågar ta sig till ett skyddsrum eller inte, säger flyktingen Emma Sitta.

Lokalen tillhör Malmö Dövas Förening som hjälper till med information om det svenska samhället.

– Vi har hjälpt ungefär 70 döva flyktingar de senaste veckorna, berättar Chanelle Ferm, representant för Deaf Refugees Welcome och vice ordförande i Malmö Dövas Förening.   

Ukrainska flyktingar i Skåne

Hunden fick hjälpa till i kriget 

Hon berättar hur några överlevde en attack tack vare en hund. 

– De gick ner i skyddsrummet, men visste inte när det var lugnt att komma upp igen. Genom att släppa ut hunden och se hur den reagerade förstod de när  bombningarna hade upphört.

I videon ovan berättar Liana om sina känslor för Sverige.

Döva volontärer i Malmö har öppnat sina hem för ukrainska döva flyktingar. Deaf Refugees Welcome och Malmö Dövas Förening erbjuder ukrainskt teckenspråkstolk åt dem som behöver för att kunna kommunicera med Migrationsverket. 

Kan inte överleva i liten by 

Chanelle Ferm säger att ukrainska döva flyktingar är extra utsatta och behöver ett stöttande nätverk kring sig. Det kan handla om dövföreningar, dövskolor och att man får lära sig svenskt teckenspråk.

Hon betonar att Migrationsverket måste vara extra försiktiga när döva flyktingar placeras i Sverige. 

- När man är döv kan man inte hamna i en liten by på landet. Där finns inte samma dövteckenspråkiga nätverk som kan stötta. Därför är det viktigt att döva placeras på rätt ställe, säger Chanelle Ferm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet