• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gränspolisen märker nu att flyktingströmmen från Ukraina minskar. Foto: Johan Nilsson/TT

Flyktingströmmen från Ukraina minskar kraftigt

Publicerad

Antalet nyanlända flyktingar från Ukraina har minskat kraftigt de senaste dygnen, enligt gränspolisen. Nu skriver Migrationsverket ner behovet av evakueringsplatser för nyanlända.

– En sådan här kraftig nedgång hade vi inte väntat oss, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i region Syd, till P4 Malmöhus.

För en vecka sedan kom uppåt 1 000 personer per dygn, men de senaste dygnen har det bara kommit mellan 100 och 200 ukrainska flyktingar. I söndags kom bara 47 personer, berättar han.

Orsaken skulle kunna vara att kriget i Ukraina har ändrat karaktär och att det nu är Ukrainas östra delar som är hårdast drabbade, tror han.

Minskat behov av boende

Samtidigt ser Migrationsverket ett minskat behov av tillfälliga boenden.

Ursprungligen bedömdes 12 000 sådana platser behövas ute i kommunerna, men i slutet av mars skrevs siffran ner till 6 000 platser. Efter en förnyad bedömning säger Migrationsverket nu att behovet har minskat till 2 000 så kallade evakueringsplatser.

”Skälet till att vi minskar beredskapen för de akuta tillfälliga boendena är att vi ser att antalet skyddssökande ligger kvar på en lägre nivå, samtidigt som vi löpande tecknar avtal om platser i mer långsiktiga boendeformer och ökar vår kapacitet där”, säger avdelningschef Magnus Önnestig i ett pressmeddelande.

Den 29 april gör Migrationsverket en förnyad bedömning av behovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.