Känslosamma tal ekar från högtalaren vid Möllevångstorget. Under söndagseftermiddagen har så väl ryssar som ukrainare samlats här för att demonstrera mot kriget.
Ryska Julia läser ett utdrag ur en Mariupolbos dagbok.
– Det är viktigt att vi sprider perspektiven från de som befinner sig där just nu. Deras smärta och deras skräck. För det vi ryssar upplever i nuläget kan inte jämföras med vad ukrainarna upplever, säger Julia.
”Jag hoppas att ni en dag kan förlåta oss”
Flera av deltagarna har med sig skyltar – vissa har en vit flagga med en blå rand i mitten. Det är en flagga som anammats av den ryska antikrigsrörelsen och som representerar den ryska flaggan, men utan det röda – utan blodet, förklarar Ljudmila, en av arrangörerna bakom demonstrationen.
När Ljudmila håller tal avslutar hon med att falla på knä, och be om ursäkt för invasionen.
– Jag hoppas att ni en dag kan förlåta oss, säger hon till de ukrainare som samlats för demonstrationen.
Känner ett ansvar
Flera av ryssarna som deltar berättar att de känner ett ansvar att tala ut och ta avstånd från kriget – någonting som deras vänner och släktingar i Ryssland inte har samma möjlighet att göra.
Och denna ansvarskänsla är orsaken till att demonstrationen arrangerats.
– Jag känner att varje ryss har ett ganska så stort ansvar att säga tydligt och högt, vad vi verkligen tycker och tänker. Att vi inte stödjer den ryska regimen och presidenten och att vi vill distansera oss från honom och hans beslut, säger Ljudmila.
Nära 30 000 från Ukraina har sökt skydd i Sverige
Drygt 29 500 personer hade sökt skydd i Sverige enligt massflyktsdirektivet vid lunchtid på fredagen.
Av dem har knappt 22 500 beviljats uppehållstillstånd, men det finns en eftersläpning i de siffrorna enligt Migrationsverkets presstjänst.
Bland de som söker skydd är:
- 61 procent vuxna
- 37 barn i familj
- 2 procent ensamkommande barn.
Omkring hälften av de som beviljats uppehållstillstånd har ordnat boende på egen hand.
Källa: Migrationsverket