Gilbert Tribo (L) har förhoppningar om att människor ska ta ett större ansvar. Foto: Therese Kjellsson, TT

Coronasmittan fortsätter öka i Skåne – regionrådet: ”Drick mindre alkohol”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 ökar i Skåne och antalet personer som vårdas på sjukhus har nästan dubblerats på en vecka. Regionrådet Gilbert Tribo (L) är oroad över utvecklingen och uppmanar nu allmänheten att dricka mindre alkohol ute på krogen.

– När människor går ut på krogen ökar smittan. Folk tappar helt enkelt sitt omdöme och glömmer av den fysiska distansen när alkohol är med i bilden, säger regionrådet Gilbert Tribo (L) till SVT Nyheter Skåne.

Gilbert Tribo vill dock inte att allmänheten helt slutar att vistas på barer och restauranger.

– Det är bra att stödja de verksamheterna. Men man kan faktiskt umgås i de miljöerna och dricka måttligt med alkohol.

Delat ansvar

Skåne har under de senaste veckorna sett en ökning i antalet coronafall. För att bromsa utvecklingen ligger en stor del av ansvaret att minska smittspridningen av covid-19 på individnivå, enligt Gilberto Tribo.

– Du som individ måste ta ansvar för att vi ska kunna ta oss igenom det här tillsammans. Men jag har gott hopp om att människor ska ta ett ökat ansvar.

Fortsätter antalet insjuknade i covid-19 att öka kan det bli aktuellt med att införa hårdare lokala restriktioner i Skåne.

– Fortsätter det i den här riktningen med en ökning av antalet fall måste vi se över våra alternativ. Men vi är inte där än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.