Redan dagen efter terrordådet den 7 oktober hamnade Malmö i blickfånget när det spreds videoklipp från staden där personer firade och viftade med palestinska flaggor i en karavan med bilar. Något som fördömdes av bland annat Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Sedan terrordådet och det efterföljande kriget i Gaza bröt ut har Malmö påverkats på en rad sätt. Till exempel lades det långvariga samarbetet mellan judiska församlingen och Islamakademin på is.
Demonstrationer under Eurovision
Det som fått störst uppmärksamhet både i Sverige och utomlands är det enorma säkerhetspådraget kring Eurovision i maj. Poliser från hela Sverige samt från Norge och Danmark kom till Malmö för att skapa trygghet för tävlande och besökande.
Det var stora demonstrationer för att stoppa Israels medverkan liksom en delegation för att välkomna Israel.
Fortsatta protester
Fortfarande sker pro-palestinska demonstrationer varje söndag i Malmö.
– Det som händer därnere ska inte komma till Malmö. Vi demonstrerar för att det ska bli eldupphör så fort som möjligt, säger arrangören Nabil Abdulmajid.
Konflikt på skolorna
Många som bor i Malmö har rötter i Mellanöstern och på vissa skolor har det uppstått konflikter i klassrum och lärarrum. I några fall har konflikterna lett till polisanmälningar och i ett fall till en fällande dom för hets mot folkgrupp.
– Det finns ingen konflikt som satt större spår i våra klassrum, säger Sara Wettergren (L), skolkommunalråd i Malmö.
Påverkat stadsbilden
Kriget i Gaza har också påverkat stadsbilden i Malmö där Palestinaflaggor hänger på husfasader och den tidigare ”knarkrondellen” på Möllevången fått nya namnet Gazarondellen.