Bildens vänstra del visar en muralmålning med texten ”GAZA”. Den högra delen visar en hand som håller i en etikett med namnet ”Radhwan Radwan Mamoun Al-Masri”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många som bor i Malmö har rötter i Mellanöstern. Nu har det snart gått ett år sedan kriget i Gaza utbröt och det har satt djupa spår i staden. Foto: SVT

Kriget i Gaza har satt djupa spår i Malmö: ”Ett av de svåraste åren i mitt liv”

Publicerad

Det har snart gått ett år sedan Hamas attack mot Israel och konflikten har satt djupa spår i Malmö.

– Det har varit ett av de svåraste åren i mitt liv som jude i Malmö, säger Fredrik Sieradzki, talesperson för judiska församlingen i Malmö.

Redan dagen efter terrordådet den 7 oktober hamnade Malmö i blickfånget när det spreds videoklipp från staden där personer firade och viftade med palestinska flaggor i en karavan med bilar. Något som fördömdes av bland annat Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Sedan terrordådet och det efterföljande kriget i Gaza bröt ut har Malmö påverkats på en rad sätt. Till exempel lades det långvariga samarbetet mellan judiska församlingen och Islamakademin på is.

Krig mellan Israel och Hamas

Demonstrationer under Eurovision

Det som fått störst uppmärksamhet både i Sverige och utomlands är det enorma säkerhetspådraget kring Eurovision i maj. Poliser från hela Sverige samt från Norge och Danmark kom till Malmö för att skapa trygghet för tävlande och besökande.

Det var stora demonstrationer för att stoppa Israels medverkan liksom en delegation för att välkomna Israels delegation.

Fortsatta protester

Fortfarande sker pro-palestinska demonstrationer varje söndag i Malmö.

– Det som händer därnere ska inte komma till Malmö. Vi demonstrerar för att det ska bli eldupphör så fort som möjligt, säger arrangören Nabil Abdulmajid.

Konflikt på skolorna

Många som bor i Malmö har rötter i Mellanöstern och på vissa skolor har det uppstått konflikter i klassrum och lärarrum. I några fall har konflikterna lett till polisanmälningar och i ett fall till en fällande dom för hets mot folkgrupp.

– Det finns ingen konflikt som satt större spår i våra klassrum, säger Sara Wettergren (L), skolkommunalråd i Malmö.

I videon berättar skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) om konkreta händelser på skolorna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) om konkreta händelser på skolorna. Foto: SVT

Påverkat stadsbilden

Kriget i Gaza har också påverkat stadsbilden i Malmö där Palestinaflaggor hänger på husfasader och den tidigare ”knarkrondellen” på Möllevången fått nya namnet Gazarondellen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet