Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmös samordnare mot antisemitism, Björn Westerström, har fått rycka ut och prata med personalgrupper efter Hamas attack och Gazakriget. Hör honom berätta i videon. Foto: Linda Ekström

Malmös samordnare mot antisemitism: Gazakriget skapar personalkonflikter

Uppdaterad
Publicerad

Björn Westerström jobbar med Malmö stads satsning mot antisemitism. När han handlett personal i flera av stadens skolor och andra verksamheter märker han att engagemanget ibland gått över styr.

Direkt efter Hamas attack i Israel den 7 oktober förra året och Israels krig i Gaza erbjöd Björn Westerström handledning till personalgrupper och skolor i Malmö stad utifall att det skulle uppstå kränkningar.

– Inledningsvis var det för att hjälpa till med hur man skulle prata med eleverna. Men ganska snabbt ändrade det sig till att vi skulle hantera personalgrupper som blev osams om Israel-Palestinakonflikten. Det kunde vara mellan medarbetare och medarbetare och chef.

Krig mellan Israel och Hamas

Ett exempel som han ger är att medarbetare satte upp Palestinaflaggor på arbetsplatsen.

– När cheferna tog ner dem blev det en verbal konflikt.

Tappar sin professionalitet

Det har varit ett starkt engagemang, där en liten grupp medarbetare tappat sin professionella blick och oavsiktligt försatt kolleger och elever i en svår situation, menar Björn Westerström.

– Det har också tagit sig uttryck i att en del medarbetare får svårt att se att det är antisemitism och islamofobi när det kommer från den egna gruppen.

Israels deltagande i Eurovision provocerar

Israels deltagande i Eurovision har triggat diskussionerna än mer vilket kan vara problematiskt eftersom Malmö stad är värd för evenemanget.

– Man upplever att Malmö stad genom att ha det här evenemanget tar ställning i konflikten, vilket det inte handlar om är viktigt att understryka.

– Det blir problematiskt när man till och med säger att man ska motarbeta det här arrangemanget, säger Björn Westerström.

Chefer tonar ner konflikter

Han har haft utbildningar med samtliga skolförvaltningar, kultur-och fritidsförvaltningen och säger att cheferna tagit hans rapportering på allvar och hanterat det.

När SVT Nyheter Skåne söker kontakt med flera av cheferna säger de att de inte hört talas om några större konflikter i medarbetargrupperna.

Utbildningen kan ge upphov till diskussioner som cheferna säkerställer sker på ett respektfullt sätt, svarar en av Malmö stads kommunikatörer i mejl till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet