En ung tjej mellan två bilder av droger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cornelia är en av flera som vittnar om droger i mängder på Finjagården utanför Hässelholm, ett HVB-boende som marknadsför sig som ett av Sveriges ledande behandlingshem. Foto: SVT

Droger, självmord och bristande behandling – stark kritik mot HVB-boendet Finjagården i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder droger, flera självmord och bristfällig behandling. Så låter vittnesmål från klienter och personal om Finjagården utanför Hässleholm.

– Jag har aldrig varit med om så mycket droger på ett och samma ställe, säger Cornelia, tidigare klient.

Finjagården beskriver sig som ett av landets ledande behandlingshem och har avtal med cirka 200 kommuner, enligt vd Anders Hjärner. Hit skickas klienter med psykiatrisk problematik, ofta i kombination med missbruk.

En placering kostar skattebetalarna minst 4 000 kronor per dygn men behandlingen får omfattande kritik. SVT Nyheter Skåne har pratat med 13 personer med erfarenheter av boendet, både klienter och personal.

Bristerna på Finjagården

Klient: Helt ny värld av droger

Enligt vittnesmålen förekommer det stundtals stora mängder droger på boendet och personal märker inte om klienter är påverkade. En klient beskriver det som att hen introducerats till en helt ny värld av droger.

Vd:n Anders Hjärner säger att de hittar droger eller märker att någon är påverkad någon gång i månaden. Han menar att det är svårt att förhindra helt, då klienter kan lämna boendet när de vill.

För att försöka minska droganvändning gör de bland annat drogtester och söker igenom rummen.

– Det är klart att det finns alltid sätt att ta sig förbi saker och ting, säger Anders Hjärner.

Mycket dötid – trots utlovad behandling

Kritiken handlar också om att klienter lovas gedigen psykiatrisk behandling. Väl på plats kan det dock handla om cirka två timmar i veckan, vilket resulterar i mycket dötid.

Flera klienter som SVT har pratat med vittnar om att de mått sämre efter vistelsen.

Finjagårdens vd säger att det finns grupper att delta i, men att klienterna kan välja att inte göra det.

– Att säga att behandlingen bara pågår i ett terapirum tycker jag är lite orättvist. Det är något som pågår hela tiden. Bara att vara i miljön kan vara utvecklande för en individ, säger han.

Tre självmord och ett dödsfall

De senaste fem åren finns det ett fåtal ärenden hos Ivo gällande Finjagården – inget av dem har resulterat i kritik från myndigheten. Men på två år har det skett tre självmord på boendet och flera självmordsförsök.

Klienter upplever att de som varit nära personerna inte får stöd efteråt och att suicidtankar inte tas på allvar.

– Vår rutin är att alltid göra en suicidriskbedömning, säger Anders Hjärner, som också menar att stöd ska ges till alla som varit inblandade eller nära klienter som dött.

Att det finns så många personer som enhetligt ger samma kritik, vad tänker du om det?

– Uppenbarligen har det inte räckt med de insatser vi har.

Vittnesmål från Finjagården

Fakta om Finjagården

  • Finjagården har funnits sedan 1970 och är ett HVB-hem (Hem för vård och boende) för personer med psykisk ohälsa, ofta i kombination med missbruksproblematik.
  • Ett HVB-hem tar emot enskilda – oftast på uppdrag av socialtjänsten – för vård och behandling i kombination med ett boende.
  • Att bli placerad på ett HVB-hem föregås efter beslut av socialtjänsten i klientens kommun. I Finjagårdens fall har flera även blivit placerade i samråd med psykiatrin i olika regioner.
  • Finjagården har plats för 38 klienter, enligt uppgift från vd:n. En placering kostar mellan 4000-5000 kronor per natt. En kostnad som tas av den myndighet som beslutat om placeringen.
  • Sedan 2019 har Finjagården haft en årlig omsättning på mellan 43 miljoner kronor och 50 miljoner kronor och gjort miljontals kronor i vinst.

Källor: Årsrapporter, finjagarden.se, SKR

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta på deras hemsida.

Jourhavande präst nås via 112, be om att få prata med jourhavande präst. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta eller mejla.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020–181800. Alla kvällar 19–22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Här finns även en längre lista med var du kan vända dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristerna på Finjagården

Mer i ämnet