En ung tjej mellan två bilder av droger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cornelia är en av flera som vittnar om droger i mängder på Finjagården utanför Hässelholm, ett HVB-boende som marknadsför sig som ett av Sveriges ledande behandlingshem. Foto: SVT

Droger, självmord och bristande behandling – stark kritik mot HVB-boendet Finjagården i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder droger, flera självmord och bristfällig behandling. Så låter vittnesmål från klienter och personal om Finjagården utanför Hässleholm.

– Jag har aldrig varit med om så mycket droger på ett och samma ställe, säger Cornelia, tidigare klient.

Finjagården beskriver sig som ett av landets ledande behandlingshem och har avtal med cirka 200 kommuner, enligt vd Anders Hjärner. Hit skickas klienter med psykiatrisk problematik, ofta i kombination med missbruk.

En placering kostar skattebetalarna minst 4 000 kronor per dygn men behandlingen får omfattande kritik. SVT Nyheter Skåne har pratat med 13 personer med erfarenheter av boendet, både klienter och personal.

Bristerna på Finjagården

Klient: Helt ny värld av droger

Enligt vittnesmålen förekommer det stundtals stora mängder droger på boendet och personal märker inte om klienter är påverkade. En klient beskriver det som att hen introducerats till en helt ny värld av droger.

Vd:n Anders Hjärner säger att de hittar droger eller märker att någon är påverkad någon gång i månaden. Han menar att det är svårt att förhindra helt, då klienter kan lämna boendet när de vill.

För att försöka minska droganvändning gör de bland annat drogtester och söker igenom rummen.

– Det är klart att det finns alltid sätt att ta sig förbi saker och ting, säger Anders Hjärner.

Mycket dötid – trots utlovad behandling

Kritiken handlar också om att klienter lovas gedigen psykiatrisk behandling. Väl på plats kan det dock handla om cirka två timmar i veckan, vilket resulterar i mycket dötid.

Flera klienter som SVT har pratat med vittnar om att de mått sämre efter vistelsen.

Finjagårdens vd säger att det finns grupper att delta i, men att klienterna kan välja att inte göra det.

– Att säga att behandlingen bara pågår i ett terapirum tycker jag är lite orättvist. Det är något som pågår hela tiden. Bara att vara i miljön kan vara utvecklande för en individ, säger han.

Tre självmord och ett dödsfall

De senaste fem åren finns det ett fåtal ärenden hos Ivo gällande Finjagården – inget av dem har resulterat i kritik från myndigheten. Men på två år har det skett tre självmord på boendet och flera självmordsförsök.

Klienter upplever att de som varit nära personerna inte får stöd efteråt och att suicidtankar inte tas på allvar.

– Vår rutin är att alltid göra en suicidriskbedömning, säger Anders Hjärner, som också menar att stöd ska ges till alla som varit inblandade eller nära klienter som dött.

Att det finns så många personer som enhetligt ger samma kritik, vad tänker du om det?

– Uppenbarligen har det inte räckt med de insatser vi har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristerna på Finjagården

Mer i ämnet