Tidigare anställda på HVB-hemmet Finjagården utanför Hässleholm berättar att det är just klienterna med missbruksproblematik som personalen inte haft tillräcklig kompetens att ta hand om.
– Personal har inte koll på missbruk överhuvudtaget, vilket innebär att klienter blev lidande för att de fick inte behandling och rätt vård, säger en tidigare anställd.
Säljer och köper droger av varandra
Båda vittnar om att personal inte hade kompetens för att se om klienter var påverkade eller tog återfall. De berättar också om att droger florerar inne på boendet och att genomsökandet av klienternas rum var bristfälligt.
– Det såldes droger mellan klienterna och droger levererades bland annat genom taxi, säger en av de tidigare anställda.
”Tycker vi gör tillräckligt”
Personalens bild delas även av klienter, där en av dem beskriver att man kunde välja droger som ur en godispåse.
Men Finjagårdens vd Anders Hjärner tillbakavisar kritiken kring utbildningsnivå och kompetens.
– Jag tycker vi gör tillräckligt, säger han och menar att det sker löpande utbildningsinsatser.
Eftersom Finjagården är ett öppet boende som klienter kan lämna menar han att det är svårt att helt förhindra att droger kommer in på boendet eller att någon väljer att ta droger.
Tidigare anställda vill se fler insatser
Men de tidigare anställda menar att boendet hade kunnat göra mer för att minska omfattningen som att ha mer resurser för att söka igenom rummen eller söka av området med hundar.
– Man kan absolut göra mer. Sen är frågan hur långt vi ska gå. Är det någon som verkligen vill ta hit droger så märker vi det ganska snabbt och avslutar placeringen, säger Anders Hjärner.
Vittnesmål från Finjagården
Fakta om Finjagården
- Finjagården har funnits sedan 1970 och är ett HVB-hem (Hem för vård och boende) för personer med psykisk ohälsa, ofta i kombination med missbruksproblematik.
- Ett HVB-hem tar emot enskilda – oftast på uppdrag av socialtjänsten – för vård och behandling i kombination med ett boende.
- Att bli placerad på ett HVB-hem föregås efter beslut av socialtjänsten i klientens kommun. I Finjagårdens fall har flera även blivit placerade i samråd med psykiatrin i olika regioner.
- Finjagården har plats för 38 klienter, enligt uppgift från vd:n. En placering kostar mellan 4000-5000 kronor per natt. En kostnad som tas av den myndighet som beslutat om placeringen.
- Sedan 2019 har Finjagården haft en årlig omsättning på mellan 43 miljoner kronor och 50 miljoner kronor och gjort miljontals kronor i vinst.
Källor: Årsrapporter, finjagarden.se, SKR
Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa
- Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!
- Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.
- Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.
- Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta på deras hemsida.
- Jourhavande präst nås via 112, be om att få prata med jourhavande präst. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta eller mejla.
- SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020–181800. Alla kvällar 19–22.
- Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.
- Här finns även en längre lista med var du kan vända dig.