Grafik på två personer som utför HLR på en tredje person

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Romina och Sara berättar om sin upplevelse när de hittade en av sina vänner som hade hängt sig på Finjagården – och om hur de sedan inte fick någon hjälp att bearbeta händelsen. Foto: (Grafik) SVT Design

Romina och Sara hittade klient som tagit sitt liv på Finjagården – fick hjälpa personalen

Uppdaterad
Publicerad

Klienter hade larmat om att en kille på Finjagården var suicidal. Men när Romina och Sara skulle ses på kvällen och ta en cigg hittade de honom död vid en av byggnaderna. Sedan fick de hjälpa personalen att ta hand om kroppen.

Klienter larmade om att killen uttryckt suicidtankar under dagen. I samtal med personal förnekade han dock planerna, står det i Finjagårdens egen lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Ivo menar att HVB-hemmet utanför Hässleholm, gjort tillräckligt för att något liknande inte ska inträffa igen.

Bristerna på Finjagården

– Vi sa till personalen flera gånger att ”hallå han menar allvar, ni måste ringa psyk”, berättar Sara, tidigare klient.

Personal svarade att de hade koll. Enligt boendets egen utredning ska instruktionen varit att titta till honom ofta.

Fick stötta varandra

Endast en anställd var vaken på natten, och Romina och Sara fick hjälpa till att ta ner klienten som hängt sig. En händelse som påverkat dem båda mycket.

Men efteråt upplevde de att klienterna fick stötta varandra, snarare än att få mer tid med terapeut eller annan behandling.

Anders Hjärner, Finjagårdens vd, menar att extra stöttning alltid ska erbjudas.

– Då har vi fullständigt brustit i våra rutiner i så fall, säger han.

Vd:n: Räcker med en vaken personal

Till Finjagården kommer personer med psykiatrisk problematik, ofta i kombination med missbruk. Både Romina och Sara säger att de uttryckt att det därför borde vara fler ur personalen som är vakna på natten.

Anders Hjärner säger att man kan backa upp med extrapersonal vid sådana tillfällen, men det gjordes inte. Fortfarande gör han bedömningen att endast en ur personalen behöver vara vaken nattetid.

– Vår bedömning är att det räcker.

Fakta om Finjagården

  • Finjagården har funnits sedan 1970 och är ett HVB-hem (Hem för vård och boende) för personer med psykisk ohälsa, ofta i kombination med missbruksproblematik.
  • Ett HVB-hem tar emot enskilda – oftast på uppdrag av socialtjänsten – för vård och behandling i kombination med ett boende.
  • Att bli placerad på ett HVB-hem föregås efter beslut av socialtjänsten i klientens kommun. I Finjagårdens fall har flera även blivit placerade i samråd med psykiatrin i olika regioner.
  • Finjagården har plats för 38 klienter, enligt uppgift från vd:n. En placering kostar mellan 4 000–5 000 kronor per natt. En kostnad som tas av den myndighet som beslutat om placeringen.
  • Sedan 2019 har Finjagården haft en årlig omsättning på mellan 43 miljoner kronor och 50 miljoner kronor och gjort miljontals kronor i vinst.

Källor: årsrapporter, finjagarden.se, SKR

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta på deras hemsida.

Jourhavande präst nås via 112, be om att få prata med jourhavande präst. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta eller mejla.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020–181800. Alla kvällar 19–22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Här finns även en längre lista med var du kan vända dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristerna på Finjagården

Mer i ämnet