Tonväktarna Ystad får inte blåsa. Foto: Leonora Toplica

Efter 300 år – tillfälligt slutblåst för tornväktarna i Ystad

Uppdaterad
Publicerad

En enig kulturnämnd i Ystad har nu bestämt att det inte blir fler toner från tornet i Mariakyrkan i Ystad. Kyligt, branta trappor, farliga arbetsuppgifter och ensamarbete står på listan över orsaker att stoppa den mer än 300-åriga traditionen.

Tornväktarna har haft arbetsuppgifter som är nästan oförändrade sen 1700-talet. Uppgiften är att sju dagar i veckan blåsa i luren och att spana över staden. Men från och med 18 december är det slutblåst fram till en lösning hittas. Det är en enig kulturnämnd som hittat allvarliga brister som farliga trappor, läckande tak och otillräckliga trappräcken och därför nu stoppar traditionen.

Stora brister i arbetsmiljön

Ystads kommun skriver på sin hemsida att ”Tornväktarens arbetsplats i Mariakyrkan har stora arbetsmiljöbrister. Nu görs en utredning för att se vad som behöver åtgärdas för att skapa en säker arbetsplats. Under tiden håller verksamheten stängt.”

Mariakyrkan är en gammal byggnad och ett kulturminne och förutom Svenska kyrkan är även Länsstyrelsen en instans som måste involveras i arbetet. Under utredningen blir det tyst från tornväktarna i Ystad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.