Margaretapaviljongen i Pildammsparken. En vit byggnad med stora fönster, omgiven av grönskande buskar och träd. Utefter byggnadens fasad syns en grön park och några personer som går in. En bänk i vitt trä är synlig i förgrunden. Vädret verkar vara regnigt med gråa moln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här i Margaretapaviljongen kommer kafé och restaurang vara igång under år 2026. Foto: Lina Dahlberg/SVT

Efter branden: Så ska Malmö stad rusta upp restaurangen i Pildammsparken

Publicerad

Nu ska Margaretapaviljongen få ett nytt liv i lokalerna. Med många intressenter kommer kafé- och restaurangverksamheten vara igång året om.

– Det är en väldigt omtyckt plats, historiskt sätt, där många har minnena, säger Stefan Ekström på fastighets- och gatukontoret.

Efter en lång väntan ska nu Malmö stad rusta upp Margaretapaviljongen och annexbyggnad där det tidigare funnits en restaurang.

Lokalerna i Pildammsparken har stått tomma med stora skador från en brand i fjol och i mars köpte Malmö stad fastigheten med målet att rusta upp den.

Enligt planen kommer kostnaderna landa på 35 miljoner kronor. I renoveringen kommer Malmö stad att vinterbona huset. Därmed kommer verksamheten vara igång året om.

– Tanken är att vi ska rädda byggnaden och se till att återställa den till sin forna glans, berättar kommunalrådet Andreas Schönström (S).

Ska öppna 2026

Malmö stad har fått in flera intressenter som vill bedriva restaurangen i Pildammsparken, som är planerad att vara igång med verksamheten under år 2026.

Byggnaden kommer få en upprustning där en modern kafé- och restaurangverksamhet kommer drivas, samtidigt som Malmö stad kommer se till att bevara byggnadens ursprungliga uttryck.

– Det är en viss stolthet vi gör denna byggnad, som är byggd 1935 och är snart 100 år. Vi tycker att vi ska göra detta för Malmöborna, säger Stefan Ekström på fastighets- och gatukontoret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.