• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En ensam segelbåt i Hanöbukten. Foto: Johan Nilsson / TT

Efter larmen om Hanöbukten: ”Det är bättre men inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

Död, sårskadad och virusinfekterad fisk och brunt illaluktande vatten. Den dåliga miljön i Hanöbukten har studerats och analyserats noga de senaste åren. – I sommar har det varit klart och fint vatten på flera ställen, så det är bättre men inte bra, säger Kristian Wennberg, chef för vattenenheten på länsstyrelsen Skåne.

En sammanfattning som Havsmiljöinstitutet har gjort av de olika myndighetsrapporterna om Hanöbukten visar på något helt nytt; brunifieringen går inte att stoppa. Vattnet i Helge å har bara blivit brunare och brunare de senaste decennierna och det påverkar ekosystemet ända ut i Hanöbukten.

– Det blir mer bakterier istället för växtplankton i vattnet och det kan ge vitaminbrist som påverkar fisken. Vitmärlan, ett kräftdjur som lever på botten påverkas, torsken blir mager, ejdern får vitaminbrist. Det blir en enda dominoeffekt, säger Kristian Wennberg.

Fiskdöden i Hanöbukten

Mer granskog kan ligga bakom

Det är inte helt klarlagt vad brunifieringen beror på. En orsak kan vara att granproduktionen har ökat dramatiskt.

– Man kan se att när granskogen växer upp och marken förändras, det kan ta 50 till 100 år, så börjar det läcka mer bruna ämnen från marken, och det kanske är det vi ser nu.

Men det kan också bero på att vi har mindre försurning nu än tidigare och att klimatet är varmare, menar han.

– Inte ens forskarna vet hur vi ska åtgärda detta. Det måste fortsätta att forskas på.

Kristian Wennberg påpekar också hur viktig den stora rovfisken är och att arbetet med att ha kvar den i Östersjön måste fortsätta. 

– Det är inte bara torsken vi måste värna utan även abborre, gädda, öring och lax. De bidrar till mindre algblomning, mindre spigg och bättre vattenkvalitet och ser till att bevara ekosystemet, säger han.

Inte farligt att bada

Vattnet i Hanöbukten är bättre. Färre fiskar har sårskador och miljögifterna har minskat. Men helt bra är det inte.

– Det är absolut inte friskt, men det är inte som vissa tror att det inte går att bada i Hanöbukten. Det går visst, avslutar Kristian Wennberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöden i Hanöbukten

Mer i ämnet