”Östersjön måste övervakas”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöminister Lena Ek vill satsa på bättre övervakning av Östersjön. Det beskedet gav miljöministern när hon träffade en grupp forskare i Kristianstad i dag och det måste ske i samarbete med andra länder kring Östersjön.

Miljöministern hade själv bett om ett möte med en liten grupp forskare på Naturum i Kristianstad så här i slutspurten på valrörelsen.

Deras samtal kom att handla om tillståndet i Östersjön och vilken forskning som sker och bör prioriteras.

Fiskdöden i Hanöbukten

– Vi har tre områden där vi ska fundera på vilka åtgärder vi ska vidta. Det är övergödningsutsläpp, användingen av kemikalier och sjöfartens betydelse för havsmiljön, säger miljöminister Lena Ek (C).

Alarmerande tillstånd

Varje dag rör sig 2 000 fartyg i Östersjön och deras utsläpp påverkar miljön. Hur mycket och på vilket sätt vet man inte idag.

Tillståndet i Östersjön är alamerande. Sydnytt har i flera reportage berättat om döda fiskar, sjuka fiskar med sårskador och oroliga yrkesfiskare och experter. I slutet på maj gav regeringen Havs- och vattenmyndigheten samt Statens veterinärmedicinska anstalt i uppdrag att utreda miljöproblemen i Hanöbukten och Östersjön. Fokus ligger på att se på sambandet mellan fiskens hälsa och miljfarliga ämnen.

Forskare behöver mer pengar

Forskarna, som Lena Ek träffade i Kristianstad i dag, efterlyser mer pengar till forskningen. De vill bl a använda pengarna till att förbättra övervakningen av Östersjön.

– Vi har haft en väldigt dålig övervakning av just den här kustremsan och det är sådan övervakningsdata vi behöver för att ställa upp upp hypoteser och lösa problem, säger Ann-Sofi Rehnstam-Holm, prorektor på Kristianstads högskola och professor i mikrobiologi.

Hon ser med glädje på att regeringen nu satsar pengar på den här verksamheten.

– Det är väldigt viktigt med övervakningen av Östersjön och den kommer vi att ha glädje av i många olika sammanhang, säger Lena Ek, som ska arbeta fram ett nytt samarbetsavtal med de andra länderna runt Östersjön.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöden i Hanöbukten

Mer i ämnet