Två tjejer som dansar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alice Anderberg och Ellen Lindahl berätta hur dansen har hjälpt dem att må bra. Foto: Elin Syuleymanova/SVT

Ellen och Alice från Lund stärker sin psykiska hälsa – med dans: ”Som terapi”

Uppdaterad
Publicerad

Ellen Lindahl, 13 år och Alice Anderberg, 15 år, från Lund har dansat i princip hela sina liv. För dem är dansen en fristad och ett sätt att hantera sina känslor.

Under 2022 publicerade Folkhälsomyndigheten en rapport som visade att enbart 13 procent av 11- till 15-åringar rör sig mer än en timme om dagen. De slår även fast kopplingen mellan fysisk hälsa och ungdomars psykiska hälsa.

Ellen och Alice dansar i princip varje dag. Det är deras främsta intresse men också ett sätt att fly från verkligheten.

Unga och psykisk ohälsa

– Skolan har inte alltid varit den bästa platsen för mig. Det kunde bli bråk och drama. Så jag ville bara ta mig igenom veckan för att få komma till dansen, säger Ellen Lindahl.

En gemenskap

För Alice och Ellen har dansen varit ett sätt att skaffa vänner och en gemenskap.

– Det är som en familj. Alla kommer hit för att de mår bra av att dansa. Jag mår mycket bättre bara av att vara runt människor som har samma intresse som jag, säger Ellen Lindahl.

Dans som terapi

Alice Anderberg berättar att hon haft svårt att uttrycka sina känslor under tonåren. Men dansen blev hennes terapi och ett sätt att bearbeta jobbiga händelser eller känslor.

– När man börjar må dåligt kan det vara svårt att förstå varför. Men när jag dansar försvinner allt annat. Det är som terapi. Jag känner mig fri när jag dansar, säger Alice Anderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga och psykisk ohälsa

Mer i ämnet