Kvinnor i slöja tittar ut från balkong

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vännerna träffades genom en koranskola i Landskrona, där de studerade koranen och lärde sig arabiska. Hör mer om varför de konverterade till islam i klippet. Foto: SVT

Emelie och Martina konverterade till islam: ”Stolt över min slöja”

Uppdaterad
Publicerad

Vännerna Emelie Andersson, 29, och Martina Hildingsson, 39, har båda konverterat till islam. De delar upplevelsen av att ha funnit svar på stora livsfrågor de tidigare sökt, och funnit en gemenskap.

– Jag har aldrig dragits till kristendomen. Det gjorde att jag provade lyssna på koranen första gången och började gråta. Jag kände ”det här behöver jag”. Det var en speciell känsla, säger Emelie Andersson.

Hon bor i Svalöv i nordvästra Skåne. Sedan några år tillbaka är hon muslim – hon hittade religionen i en tid då hon behövde struktur och stöd i livet. Hennes morfar hade gått bort och hennes mamma var sjuk, något som tog hårt på henne.

Kristet förflutet

Till skillnad från Emelie har Martina Hildingsson ett förflutet som troende kristen, men upplevde att islam kändes mer som ”henne”. Hennes föräldrar är inte troende, utan Martina beskriver hur en andliga längtan fanns inom henne.

Att bära slöja upplever hon har fört henne närmare den Gud hon tror på.

– Jag är stolt över min slöja. Vissa har haft olika åsikter om min slöja men jag har också blivit bra bemött. Jag är ju samma person som innan, bara att jag har något på huvudet.

I inslaget ovan hör du Martina Hildingsson och Emelie Andersson resonera kring att konvertera, att bära slöja och fördomar de möter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.