En forskare i Lund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yafa Shanneik, forskare i islamologi, menar att trenden att konvertera till islam hänger ihop med en frustration över situationen i Gaza. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Forskaren om trenden att konvertera till islam: ”Solidaritetshandling”

Publicerad

Att konvertera till islam har blivit en global trend på sociala medier. En anledning är situationen i Gaza, säger Yafa Shanneik, gästforskare i islamologi vid Lunds universitet.

– Man kan inte separera fenomenet från det som händer i världen. Det är en solidaritetshandling där man vill vara en del av en global rörelse som kämpar för mänsklighet. De som konverterar är de som vill vara en del av den här globala rörelsen och uttrycker sina känslor genom islam, säger forskaren Yafa Shanneik.

De som konverterar gör det utifrån en känsla av maktlöshet och frustration, menar hon. Att konvertera till islam blir då en form av solidaritetshandling.

Svårt att uppskatta

Även i Sverige märks trenden av. På sociala medier, främst på Tiktok, finns influerare som postar inlägg om att konvertera och vill inspirera andra att gå samma väg.

Att konvertera till islam är i sig inget nytt fenomen, menar Yafa Shanneik, och det är svårt att uppskatta hur många det är som konverterat den senaste tiden.

Andra kvinnoideal

Forskaren menar att det är både män och kvinnor som intresserar sig för islam. För kvinnors del tror hon att det är andra kvinnoideal som kan locka.

– Jag tror att de kvinnor som konverterar delar en känsla av att vilja ta avstånd från västerländska ideal och hur en kvinna ska se ut och vill ha ett mer modest utseende. Islam kan erbjuda det.

I inslaget ovan hör du mer om fenomenet på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.