33 miljoner liter betong har gått åt för att bygga den så kallade målstationen, där neutronerna ska bildas. Foto: SVT

ESS hjärtmuskel ligger blottad

Uppdaterad
Publicerad

ESS-bygget i Lund har nått halvvägs. Nyligen avslutades gjutningen av det som blir anläggningens hjärta, den så kallade målstationen – som just nu ligger vidöppen för insyn. SVT fick en exklusiv visning av innanmätet i ”världens kraftfullaste neutronkälla”.

33 miljoner liter betong har gått åt till den jättelika huskropp som innesluter målstationen, platsen där själva spallationen äger rum i ESS (European Spallation Source).

Mer precist är det där strömmen av framrusande protoner från en drygt 500 meter lång accelartortunnel kolliderar med en tung volframkärna och övergår i ett gnistregn av neutroner.

ESS-projektet

 – Vi brukar säga att vi bygger en neutronfabrik, summerar byggchef Kent Hedin.

Nya möjligheter i forskningen

Neutronerna öppnar för helt nya möjligheter inom främst materialforskningen. Någon har gjort jämförelsen att tillblivelsen av ESS, som ska stå klart 2023, innebär samma genombrott som när det optiska mikroskopet ersattes av elektronimikroskopet.

Se de unika bilderna från SVT:s rundvandring på ESS med byggchef Kent Hedin.

ESS – ett gigantiskt mikroskop för att titta in i material

European Spallation Source, ESS, kan jämföras med ett gigantiskt mikroskop för att titta in i material. På så vis kan forskarna se hur olika material är uppbyggda och fungerar på atom- och molekylnivå.

ESS kommer att generera upp till 100 gånger fler neutroner för forskning än dagens ledande anläggningar vilket ger ökade möjligheter för forskning inom till exempel life science, transport, livsmedel och energi.

ESS har för närvarande 13 medlemsländer som tillsammans driver och finansierar anläggningen. Flera hundra forskare och ingenjörer i hela världen bidrar till att utveckla och konstruera ESS.

Det första spadtaget togs i september 2014. Anläggningen öppnar för forskning under 2023.

Källa: EES (europeanspallationsource.se)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESS-projektet

Mer i ämnet