Så jobbar Kristianstad med att få bort unga från kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan tre personer, varav en äldre kvinna, blev allvarligt skadade i en skjutning utanför Gamlegårdens centrum i Kristianstad. För staden blev dådet en anledning att intensifiera arbetet mot att unga hamnar i kriminalitet – men än är man långt ifrån framme.

Minst 15 skott avlossades från en motorcykel utanför köpcentret. Nio personer fanns i skottlinjen och tre av dem träffades och skadades allvarligt vid dådet. I slutet av maj i år dömdes två unga män till långa fängelsestraff.

Händelsen har påverkat hur kommunen arbetar.

– Det är en så extraordinär händelse. En skjutning när civila drabbades, säger Radovan Javurek (L), ordförande i arbete och välfärdsnämnden, som poängterar att arbetet redan pågick tidigare och att det därför kändes extra tungt.

Vill upptäcka tecken tidigt

Nattvandringar, ökad bevakning och sysselsättning för barn och unga är några av sakerna man arbetat med. Fokus har även legat på att förebygga att unga hamnar i kriminalitet genom att se tecken tidigt och i vissa fall placera personer som är på glid på ungdomshem.

– En del tycker nog att det lugnat ner sig, men en del är fortfarande oroliga, säger Sabina Månsson Hultgren (S), vice ordförande i arbete och välfärdsnämnden.

Är det tryggt för alla att bo och vara här?

– Det har det aldrig varit, om du ställer frågan så. Här bor 5 000 människor i stadens billigaste lägenheter. Här har det alltid varit social problematik och konflikter som uppstått. Vi har en gängkriminalitet och rivalitet mellan två gäng här i Kristianstad och det har inte försvunnit, säger Radovan Javurek.

I klippet ovan förklarar Radovan Javurek (L) varför han tycker ansträngningarna har gett resultat.

Se hur partierna i Kristianstad tycker man ska lösa problemen i utsatta områden som Gamlegården i SVT:s lokala valkompass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.