• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fårägare överväger skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Oron finns kvar hos fårägarna på Österlen vars får dödats av varg. De kan nu begära ersättning från staten, men om vargen kommer tillbaka tänker de även begära skyddsjakt på vargen.

Ulf Pyk är fårägare sedan trettio år tillbaka. Han är på väg i traktor över fälten vid Ravlunda för att ge fåren mat. Här betade hans tvåtusenfemhundra tackor och lamm i lugn å ro, tills de blev attackerade för ett par veckor sen. Ett tiotal får dödades och flera skadades i det som först troddes vara en hundattack. Fastän det gått någon vecka är fåren fortfarande oroliga.

– När fåren är lugna brukar de sprida ut sig över Ravlundafältet, men nu går de i flock, säger Ulf Pyk. Det är ett skyddsbeteende, som sillar som gömmer sig i stim.

Varg i Skåne

För nu vet man genom DNA-test att attacken handlade om varg. Igår avslöjade Länsstyrelsen att man genom DNA-analys kunde konstatera att det rörde sig om varg trots att betten var mer typiska för hund. Ulf Pyk tycker att det är en lättnad att inte längre behöva misstänka hundägare som rastar hundar på Ravlundafältet. Han kan också få ersättning från staten för de döda fåren.

– Men det är också oroligt eftersom vi inte vet när vargen kommer tillbaka, säger Ulf Pyk.

Hittills i år har man konstaterat att varg rivit får i Skurup och på Ravlundafältet. Det kan till och med röra sig om två olika vargar enligt Länsstyrelsen.

– Skadorna ser olika ut, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

Det får Skånes fårägare att bli än mer oroliga. De gör vad de kan för att skydda sina djur och de flesta har tagit in djuren för vintern. Men Ulf Pyk är tveksam till det. Hans djurfilosofi bygger på att fåren får gå ute och att de lever så naturligt som möjligt. Att hägna in med elstängsel kostar pengar och kräver underhåll.

– Det är mitt jobb och mitt liv att se till att de här djuren har det så bra som möjligt och de har det inte bra när de riskerar att bli utsatta för angrepp av varg, säger Ulf Pyk.

Enligt Länsstyrelsen kommer det att bli vanligare med varg i Skåne i framtiden eftersom det finns fler vargar i Sverige. Det har fått fårägarna att fundera på skyddsjakt.

– Blir det för mycket varg är det inte lätt att driva fårskötsel, menar Ulf Pyk. Kommer vargen tillbaka så kommer vi att begära skyddsjakt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Skåne

Mer i ämnet