Trots att det i USA var känt redan på 1990-talet att enstegstätade fasader hade brister med stor risk för fuktskador slogs larm i Sverige först 2007.
Varken byggbranschen eller myndigheter såg problem med putsade fasader utan luftspalt eller dränering – en metod som blev vanlig på 1990-talet och som använts på tiotusentals hus.
Att larmet om fuktrisken kom först 2007 har haft avgörande betydelse för de 34 villaägare i Svedala som tagit strid för ersättning.
Göta hovrätt ansåg att hustillverkaren Myresjöhus inte gjort något fel eftersom husen, som drabbats av fuktskador, byggts 1999-2003.
Nu ligger avgörandet hos Högsta domstolen (HD) som först ska besluta om prövningstillstånd.
Under hela rättsprocessen har villaägarna förgäves lyft fram att det utomlands länge varit känt att likartade byggmetoder skapat problem. Det gäller bland annat Kanada, Nya Zeeland och framför allt USA.
I USA förekom redan på 1990-talet flera domstolstvister som ledde till förlikning. 2000 ändrades reglerna i USA och det kom krav på dränering inuti fasaden, skriver Ny Teknik. Men det uppmärksammades inte av svenska myndigheter. Det borde man ha gjort enligt Nikolaj Tolstoy, utvecklingsledare på Boverket. Nu finns ett utökat internationellt samarbete.