Ny strid för husägare

Uppdaterad
Publicerad

De förlorade i hovrätten, men överklagade till Högsta domstolen. Villaägarna i Svedala som stämt Myresjöhus för fukt- och mögelskador i sina enstegstätade hus gör sig nu redo för en rättegång som kan få stor betydelse för hela byggbranchen. I februari är det dags för förhandling i Högsta domstolen.

Det har gått drygt två år sedan vi besökte Jan Ivarsson i hans hus på Erlandsdal i Svedala. För Jan och hans grannar har det varit en lång väntan på att rättsmaskineriet ska avgöra vem som ska betala deras fukt- och mögelskadade fasader.

– Vi har varit igång i den här processen i fem år, säger Jan Ivarsson. Det har varit tufft tidvis, men man försöker att koppla bort det.

Enstegstätade hus

Efter att husägarna förlorat i hovrätten överklagade de till Högsta domstolen, med KO, Konsumentombudsmannen som företrädare. I februari är det dags för förhandling.

– Nu är avgörandets tid inne och jag ser optimistiskt på det här, säger Jan Ivarsson, villaägare i Svedala. Jag hoppas att vi vinner och att domen faller ut till fördel för konsumenten. Det är det enda rimliga. Man kan inte experimentbygga på konsumenternas bekostnad.

I Sverige är minst 30 000 villor byggda med enstegstätad fasad. Fortfarande kämpar många familjer för att få byggbolagen att åtgärda fasaderna. Skulle Svedalaborna få rätt i Högsta domstolen kan det kosta byggbranschen ofantliga summor.

– Domen är jätte viktig för alla som har drabbats av de här problemen, säger Jan Ivarsson. Jag ser det på alla de reaktioner som har kommit in. Det är väldigt många som är intresserade och väntar på utslaget.

Enstegsfasader

Enstegsfasad är en fasad utan luftspalt. Ett tunt lager puts läggs på cellplast. Sedan följer en gipsskiva, plastfolie, träregel med isolering och längst in innerväggen som ofta är putsad.

Problemen uppstår när det regnar och blåser. Vatten tränger in i sprickor i fasaden, både i sprickbildningar i väggen men framför allt vid infästningar, fönster eller balkonger. Eftersom konstruktionen inte har en luftspalt har vattnet ingenstans att ta vägen. Fukt samlas inne i fasaden och det uppstår mögel och röta.

Under 2000-talet har det byggts 30 000 villor och många flerfamiljshus i Sverige med enstegsmetoden. Bolag som NCC, PEAB och Skanska har använt metoden. 2007 varnade SP, Sveriges tekniska forskningsinsitut, för enstegstätade fasadlösningar. Idag kämpar många familjer för att få byggbolagen att åtgärda de mögelskadade fasaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Enstegstätade hus

Mer i ämnet