Han varnade för tekniken redan på 80-talet

Uppdaterad
Publicerad

Enstegstätade fasader har gett tusentals familjer i Sverige problem med fukt och mögelskadade hus. Klas Göthe, tidigare divisionschef på ett av Sveriges största byggmaterialföretag, såg redan på 80-talet att konstruktionen var felaktig.

Klas Göthe är numera pensionär i Brantevik, men var på 80-talet divisionschef på en av Sveriges största putstillverkare, Cementa. Han var med och testade enstegsmetoden men insåg snabbt att den inte fungerade.

– Vi hade mycket kontakt med Tyskland och det var populärt att bygga huskonstruktioner baserade på cellplast. Då dök tanken upp att man skulle ha en konstruktion som bestod av cellplast och reglar och puts utanpå. Snabbt billigt och enkelt.

Enstegstätade hus

Men det blev inte så bra som man trodde.

– Vi testade men kom fram till att det inte kunde fungera, säger Klas Göthe.

På nittio- och tjugohundratalet började byggbolagen i Sverige bygga med enstegstätade fasader på bred front. Åtminstone 30 000 hus byggdes med konstruktionen. Klas Göthe blev minst sagt förvånad eftersom han själv testat och visste att byggmetoden inte höll.

– Jag tänkte att det går åt helvete, säger Klas Göthe. Det fanns så stora risker med konstruktionsfel, utförandefel och produktfel. Det var dömt att misslyckas.

Trots att felen började dyka upp fortsatte byggbolagen att bygga med enstegstätade fasader. Bolag som NCC, PEAB och Skanska har använt metoden. Inte förrän 2007 slog SP, Statens tekniska forskningsinstitut, larm och varnade för riskmetoden.

– Det är en trög process att ändra byggteknik och ändra upphandlingar, säger Klas Göthe. Det finns nog en fara att många visste vad som skulle hända, men man hann inte stoppa beslutsprocessen.

Klas Göthe tror att det påverkar att det finns ett antal mycket stora och dominerande byggbolag i Sverige.

– Omfattningen blir alltid större, säger han. Det ligger i sakens natur. Ju större bolagen är, ju trögare är det att stoppa.

I Sverige är det många familjer som bor i mögel- och fuktskadade hus. En del har själva betalat för nya fasader, andra kämpar i motvind mot byggbolag eller försäkringsbolag.

– Det är tragiskt. Det har varit stora omfattande skador och alltför många som drabbats.

På frågan om byggbranchen är dåliga på att ta sitt ansvar svarar han:

– Ja, det är dom. Men man kan förstå det eftersom det är så många miljoner som står på spel.

Klas Göthe kommer att följa rättsprocessen och förhandlingen i Högsta domstolen där trettiotalet Svedalabor stämt Myresjöhus för sina mögelskadade fasader. I Högsta domstolen är det KO, Konsumentombudsmannen som företräder Svedalaborna.

– Jag kommer att följa den med stort intresse, säger Klas Göthe. Jag hoppas att man blir mer försiktig när det gäller nya konstruktioner. Att man gör realistiska långtidstester istället för enbart labtester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Enstegstätade hus

Mer i ämnet